Ànimes lliures

Fem un Museu és un projecte d’inclusió social que apropar l’art a un dels col·lectius més sensibles de la nostra societat. Va ser gestat des de Museus de Sant Cugat que, després d’11 anys de vida, ja és més que un espai d’art. Fem un Museu té ja una ànima pròpia.

Les obres d’art que sorgeixen de la meravella de compartir en grup. La idea està formada per binomis de persones amb diversitat funcional i d’artistes als que l’art els recorre amb força per les venes. Cada parella treballa per aconseguir obres amb un objectiu comú que estableix el Museu. El conjunt de les obres veurà la llum en una exposició que els Museus Sant Cugat ofereix als ciutadans que podran gaudir d’ella en les seves instal·lacions.

El que fa que Fem un Museu sigui tan especial és la relació i comunicació que s’estableix, any rere any, entre cada parella. L’art tomba murs, es capaç de connectar mons i l’artista connecta amb l’espectador. Això crea una fusió que en qualsevol altra circumstància no es materialitzaria. Per això, és un projecte amb ànima, doncs només les ànimes més clares obren la verdadera màgia i Fem Museu és del més màgic.

Des del 2014 dono suport literari. Aquell mateix any van néixer les il·lustracions del meu primer llibre, El sueño de la V, d’una sensibilitat exquisida per part dels artistes. Dos anys més tard, es va editar el meu segon llibre, Les aventures de la Rodas, un recull de dotze contes infantils inspirats en les obres dels meus companys. Van ser dos somnis fets realitat... I, a més, creats col·lectivament pels artistes de Fem un Museu!

Al març del 2019 s’ha posat en marxa la primera de les quatre sessions de les quals consta el programa aquest any. El lloc de treball és el claustre del Monestir de Sant Cugat, un escenari exponencialment inspirador. En aquesta edició hem de gaudir i crear amb l’univers de la fotografia. Encara que no podem desvetllar el propòsit final (encara som en ple procés), es pot dir que és molt didàctic i divertit, ja que compartim una mirada a través d’un mateix objectiu per, d’aquesta manera, concebre mons diferents. Al cap i a la fi, el nostre entorn es renova segons l’objectiu pel qual l’observem.

L’edició d’aquest any de Fem un Museu està sent doblement especial. Alguns dels integrants del projecte vam ser elegits per representar i entregar els guardons del dia 31 de març en els Premis de Sant Cugat 2019 que cada any se celebren al Teatre-Auditori de la nostra ciutat. Va ser una tarda de somni en què, especialment, es va donar molta visibilitat als col·lectius més vulnerables de la nostra societat.

Fem un Museu és art.

Fem un Museu és compartir.

Fem un Museu és igualtat.

Fem un Museu és inspiració.

Fem un Museu és connexió.

Fem un Museu és fer caure murs.

Fem un Museu... Ànimes lliures.

Pili Egea, escriptora i estudiant d'Història de l'Art

Notícies relacionades