Sant Pere Festa Major...

...i aquí acabeu com vulgueu, que està clar que cadascú, si participa de la Festa Major, s'estima més la seva plaça (tot i que se les estimi una mica totes).

Hi ha, però, qui sembla que no s'estima gens alguna de les parts de la festa, i voldria que no hi fos. Res nou ni tampoc estrany, quan parlem de la Festa Major Alternativa i el govern de CDC-PDECat-JuntsPerSantCugat (llámalo X o Convergència de tota la vida, tant és). Antònims polítics que es creuen quan FMA requereix les autoritzacions municipals per fer ús de l'espai públic i el govern, com si d'un sherif es tractés, intenta imposar-se per la força de l'autoritat, sense cap mena de criteri raonable, per evitar que la FMA es dugui a terme.

Per explicar-ho fàcil, l'equip de govern va fer saber que no resoldria els permisos d'FMA i de l'espai multicultural, sinó que seria tasca del proper govern. El proper govern pren possessió el 15 de juny. Una setmana i mitja abans de la Festa Major. És absolutament inviable, i això ho saben prou, pensar la festa a 10 dies vista. Els seus arguments, els criteris tècnics i el descans de les veïnes. Però quins criteris tècnics s'apliquen únicament a dos espais concrets de la Festa Major? Aquests no els poden resoldre ells com a govern, ja que és la seva responsabilitat com a tal, sinó que emplacen el proper govern sense cap mena d'argument? –En canvi quan han de signar licitacions amb empreses a molts anys vista, encara que els propers governs les hauran d'assumir, no tenen cap problema, i aquí estem parlant d'ús de l'espai públic durant 4 dies!– Només les veïnes del costat de la plaça on es fa la FMA tenen problemes per dormir? És casualitat que la plaça que cada any es trobi traves administratives sigui la que fa una crítica oberta al model de ciutat convergent? Casualitat, no ho crec pas.

Però nosaltres, com a alternativa que som, hem après a anar a contracorrent (qüestió fins i tot d'ètica a la ciutat del 3%, el golf i l'expulsió de les veïnes a cop de pisos de luxe), així que ara no ens rendirem. Mostrarem de nou com CDC-PDECat-JuntsPerSantCugat no és ben bé per Sant Cugat sinó per aquelles que els interessa de Sant Cugat, i nosaltres està clar que no els caiem massa bé. Però és un sentiment mutu, i no personal, sinó polític.

Sí, polític com la FMA. Dilluns passat Fortuny s'escandalitzava perquè dèiem que la FMA era un projecte polític. Venia a dir que la Festa Major és per tothom i per això no és política. Però polític no ha de voler dir exclusiu, senyora Fortuny, tot i que entenc que es prengui com a axioma aquesta relació bàsica de conceptes en el seu model de ciutat.

Nosaltres fem política, precisament, per no excloure ningú. Fem una FMA que és autogestionada, on totes les persones que vulguin poden participar en la seva preparació, on decidim entre totes què s'hi fa o no i per què. És una FMA, per tant, que treballa per incloure l'opinió de totes les santcugatenques que vulguin decidir. Fem una FMA que treballa per ser feminista, d'on sí que volem excloure qualsevol agressió masclista perquè no s'exclogui de la festa mai més cap dona pel fet de ser-ho; que treballa perquè les dones siguem als escenaris, a les taules de so, muntant barres o fent seguretat, perquè mai més no ens excloguin d'enlloc. És una FMA, per tant, que treballa per incloure totes les persones independentment del seu gènere o opció sexual i per lluitar contra el masclisme a cada espai de la societat. Fem una FMA que vol estar connectada a la ciutat, i per tant fa espai a grups de música i entitats locals, amb altres criteris que no pas la rendibilitat econòmica. És una FMA, per tant, que posa per davant la ciutat i la seva gent als diners. Fem una FMA que no gira la cara al seu context, sinó que pensa que la festa és també un espai des d'on pensar tot allò que ens envolta i que voldríem canviar. És una FMA, per tant, que no deixa de pensar en els problemes que fan que tanta gent quedi exclosa cada dia, i que pretén incloure, per tant, la lluita i la solidaritat entre nosaltres també mentre estem de Festa Major.

Decidir si apostem per grups locals, decidir com organitzem la festa, decidir com actuarem contra les agressions masclistes, o si hi haurà més o menys programació familiar, per exemple, són decisions polítiques. Decidir que ens fareu la vida impossible de nou, també és una decisió política i no tècnica. D'una política radicalment oposada a la nostra, sense dubte.

Polític, senyora Fortuny, pot voler dir el contrari d'exclusiu. Nosaltres som de la ciutat de la qual ens volen excloure amb les seves polítiques (diàriament perquè no podem pagar un lloguer i també quan pretenem fer una festa major alternativa). Per molt que no li agradi, nosaltres també som una part de Sant Cugat, i la FMA és una part de la Festa Major. Podeu seguir intentant boicotejar-nos, podeu fer-ho com sempre i nosaltres batallarem com sempre perquè la vostra política excloent no guanyi la política que plantegem nosaltres, que volem que sigui de totes i per a totes. Podeu assumir-ho i deixar-nos fer tranquil·les, o podeu seguir llançant pedres a la vostra teulada boicotejant projectes que formen part de la història viva de Sant Cugat –si és que la vostra teulada fos realment la de l'Ajuntament de la ciutat i no el vostre xiringiuto convergent.

Patrícia Gotarda, militant d'Arran Sant Cugat

Notícies relacionades