“Alegria, que és Festa Major!ˮ

Falten menys de dues setmanes perquè arribi la Festa Major de Sant Cugat. Unes dates les quals –deixeu-me aventurar-me a fer una apreciació poc estadística i molt intuïtiva, però de la qual en tinc pocs dubtes–, la majoria de la gent que viu a la ciutat (això exclou, segurament, els que només hi venen a dormir en cases de luxe però que no tenen cap mena d'interès per la ciutat que els acull), espera amb moltíssimes ganes.

I una de les coses boniques de la Festa Major, precisament, és que a tothom li agrada, que tothom s'hi troba, que la gent baixa als carrers i abandona les seves cases (petits espais d'aïllament social) per anar a les places (espais de trobada social) amb més freqüència. És una oportunitat per trobar-nos i compartir espais i activitat amb persones que potser són diferents a nosaltres però amb les quals, amb més o menys proximitat, hi convivim. La Festa Major és, en definitiva, un espai per crear comunitat.

Vol dir això, com des d'alguns espais es proclama, que la Festa Major és un espai on oblidar les diferències, on oblidar la política, on senzillament fer festa sense pensar en res més? Absolutament el contrari. Els valors que cadascuna de nosaltres té no es poden deixar de banda ni cinc, ni tres, ni un dia, i és per això que la Festa Major és un espai per crear valors col·lectius, comunitaris, aprofitant l'intercanvi de punts de vista amb aquelles amb qui no ens hi acostumem a trobar i creixent d'aquesta manera entre totes. Òbviament, aquest intercanvi i creixement col·lectiu només pot esdevenir dins dels límits que no fan la creació comunitària impossible, i per això no ens cansem de repetir, igual com que la Festa Major és de totes, que aquest “totesˮ no pot incloure el masclisme, el feixisme o el racisme. Senzillament perquè si excloem les dones, les minories o les persones racialitzades tampoc no seria pas de totes.

Com deia, la Festa Major és una oportunitat per teixir comunitat, i evidentment que aquesta comunitat es conforma en base a uns valors. I no només durant els dies de la Festa Major, sinó també prèviament a aquesta. No és comunitat que diferents entitats que participen de la Festa Major se solidaritzin amb la FMA quan aquesta es veu vetada de l'espai on s'ha de fer, entenent que la realització de la FMA no només beneficia FMA sinó que és d'interès col·lectiu? No és comunitat que Espai Arrel, FMA i Desplaça portin més d'un any treballant conjuntament per abordar la violència masclista durant la Festa Major?

Cooperar i no competir. Construir conjuntament i no imposar. Suport mutu contra l'individualisme. I sí, són valors; i sí, és política, però com deia Fuster més val que la fem nosaltres si no volem que ens la facin en contra. Són valors contraris a allò contrari a la comunitat. Valors a favor de posar l'interès col·lectiu al centre i reapropiar-nos, entre totes, de les nostres vides, responsabilitzant-nos de la convivència. Valors que s'expandeixin perquè a cada racó de la Festa Major s'entengui que ni l'alcohol ni la roba que porto és excusa per agredir-me. Valors que ens facin mirar-nos a la cara i debatre una estona sobre com podem fer de Sant Cugat un espai més habitable, mentre, per què no, ens prenem una cervesa tot gaudint d'un espectacle a la plaça a la fresca d'una nit d'inici d'estiu.

Patrícia Gotarda, membre d'Arran Sant Cugat

Notícies relacionades