A propòsit del tancament de bars, cafeteries, restaurants, etc.

Aquest col·lectiu de negocis (del qual jo en soc bon client) està posant el crit al cel perquè se sent perseguit  i discriminat per no poder apujar la persiana (o ara recentment amb limitacions d'aforament i altres) al 100% i sense restriccions.

La causa és la pandèmia de la COVID 19. És un virus (i per tant, només el podem veure a través del microscopi) que es propaga per contacte, per beure del mateix got o ampolla, i especialment quan en respirar s'escapa per la boca d'un contagiat i, en surar temporalment, el virus pot arribar a una o més persones properes que estan respirant el mateix aire (pel nas o la boca).

Per tant, resta clar que la pandèmia es propaga per la proximitat personal (fins a 1,5-2 metres) segons vent, situació, etc. Pel que jo veig, tant en sortir de casa com voltant pels carrers, quan arriben colles de gent, que vol dir que van junts, observo que s'ajunten prou per a poder conversar millor tots plegats. Aleshores, sense mascareta i ben propers uns als altres es donen les millors condicions per a la propagació del virus.

Quan la meva esposa i jo hem invitat a un net o neta a menjar en un restaurant hem demanat una taula o tauleta addicional. Per compte de 4-6 comensals potencials sols n'aprofitaven 3. En cas de cafè o begudes haguérem obrat el mateix.

Resta clar que el negoci (d'ells) està per damunt de la salut general, si permeten aquest amuntegament. Clar que en aquest món hi ha de tot: uns que primen el negoci i altres la salut general. Vull dir amb tot això que cadascú s'ho miri bé tant com a tenidor d'un negoci o com a client, o millor dit, ciutadà, abans de dir res en públic. Perquè tot això va de la "cosa pública" o "res pública" que en deien els romans i ara els lletrats. I que ens afecta a tots, vulguem o no.

Roger Caballé
ciutadà de Sant Cugat

Notícies relacionades