Roger Caballé - Divorci (nacional)

A Espanya el divorci conjugal  va estar fora de la llei, prohibit i il·legal  fins la mort de Franco. Ara és legal com arreu dels països que ens envolten. Això, per què? Doncs per què és ben legítim, és a dir, d’acord amb el Dret de persones, que és superior al Dret d’entitats.

Podem considerar un matrimoni Catalunya - Espanya? L’actual Estat espanyol no permet ni el divorci ni la separació. Sols per això ja perd tota legitimitat. Evidentment tard o d’hora haurem d’anar al Jutjat, al Tribunal d’Estrasburg, Luxemburg, on sigui. Espanya i Catalunya no han funcionat mai en règim de separació de béns. Al contrari, el drenatge de diners catalans cap Espanya es xifra en 16.000 milions € anuals. Que entre d’altres coses permet el “despilfarro” d’abocar diners per l’AVE contra tota racionalitat económica, car fins i tot l'AVE de Madrid a Barcelona sols cobreix despeses de funcionament, però no s’amortitzarà mai la inversió. En estricta lògica empresarial l'AVE s’hauria de reduir a uns pocs trajectes, encara que deficitari. Per contra, s’hauria de invertir en Rodalies, que aquí sí que ens sortiria a compte.

El model  econòmic espanyol és un país de paletes i cambrers: sous baixos i competitius. En una República catalana es pot apostar per recerca tecnològica, mèdica, agrària, etc. Això requereix millors qualificacions i sous, i més estables. Els successius governs espanyols no creuen en això, prefereixen sacrificar el benestar de la població a canvi de “més cohesió interna” com és l'excusa per no fer el corredor mediterrani ferroviari que ens proporcionaria ingressos pel desembarcament a les nostres costes mediterrànies dels vaixells de càrrega  de mercaderies que passen pel Canal de Suez cap a Europa occidental i afavoriria la sortida ràpida i més econòmica dels productes andalusos i murcians (també valencians i catalans) cap a Europa.

I com això, tot. Fins quan?

Roger Caballé

Químic

Notícies relacionades