Mira-sol: consell de barri calent

Imatge del consell de barri de Mira-sol de dijous 13 de juliol. Foto: Xavier Boix

No era aquest dimecres el dia més calorós del mes i a més era el darrer ple del president Damià Calvet, que dimiteix per acumulació de tasques després de la recomposició del cartipàs municipal, però el veïnat de Mira-sol no dona treva i la trobada no només es va allargar més de 3 hores sinó que el públic present, més d’una trentena de persones, transmetia un descontentament important.

L’ordre del dia no semblava de difícil gestió per Calvet però hi ha temes que tant la resta de vocals com el veïnat els tenen entre cella i cella. Bàsicament es tracta de les rieres, Can Cabassa, el nou complex esportiu, el soroll de l’autopista a Mas Gener i l’alta tensió. Sí, encara resulta un problema la xarxa d’alta tensió al barri perquè quan es va fer el soterrament de la línia de Valldoreix i Mira-sol es va deixar una torre abans d’arribar a l’AP-7 perquè és la connexió perquè saltin les línies a l’altra banda de l’autopista. Alguns veïns es van queixar de que s’havia incrementat la seva alçada i que no s’havien fet els mesuraments demanats de radiació d’aquesta.

Però si algun dels temes va centrar bona part del ple del consell va ser les rieres, un clàssic d’aquest barri. Per un costat es va debatre sobre la situació del cobriment de la del Xoriguer i de la de Can Cabassa. En el primer cas sembla que el projecte es podrà tirar endavant perquè l’ajuntament ha aconseguit que l’ACA accepti que “només” estigui preparada per les conseqüències d’un aiguat en els propers 100 anys i no 500, com és habitual i com es marca en la segona. En aquest cas, tant el portaveu d’ICV, Josep Ma. Àngel com la Imma, representant de l’AV de Sant Joan, van denunciar que s’hagués fet un projecte de naturalització dels torrents en l’anterior mandat, que finalment ha demostrat ser inútil i que ha costat més de 50 mil euros. El més greu són les males condicions de la riera de Can Cabassa que no té manteniment i que a més, tal com va demostrar una de les veïnes presents, en algunes situacions pot comportar perills imminents.

Una de les veïnes afectada per l'estat de la riera de Can Cabassa a Mas Gener. Foto: Xavier Boix

Pel que fa al barri de Can Cabassa, la situació és molt tensa en aquests moments. Amb una Associació de veïns que es va “plantar” en la darrera sessió del procés engegat de participació perquè se senten decebuts i enganyats per l’equip de govern. Demanen que aquest expliqui quines són les seves prioritats al barri perquè entenen que el procés participatiu és inútil ja que les idees estaven prefixades. Davant d’això però tant des de la CUP com des de ICV es va posar en dubte que aquest procés pugui reeixir donada la dificultat amb la que es troba la modificació del PGM de la que penja. Xavier Humet de la CUP va demanar que aquesta s’havia de reconsiderar en la seva totalitat perquè el punt més important del conflicte és que està previst més habitatge, també social, del que el veïnat està disposat a acceptar. Des del govern no es va descartar consultar sobre els punts més polèmics. Tot i així s’espera l’informe redactat pels alumnes de la ETSAV, que hauria d’estar a finals de mes, i es donarà continuïtat al procés participatiu.

Pel que fa al soroll provocat per l’autopista al barri de Mas Gener també hi va haver crítiques per la tardança en resoldre-ho. Des del govern es va afirmar que ja s’havien demanat a Fomento les actuacions per rebaixar-lo amb la implantació de barreres sonores, però el veïnat demana que es recullin les dades de soroll perquè afirmen que estan en una situació d’irregularitat per sobre del que és permès en contaminació acústica.

El darrer tema important, que ahir però va passar a segon terme, va ser el del complex esportiu del barri. Damià Calvet va marcar un calendari que faria que les obres s’iniciïn a finals del 2017 davant les crítiques dels vocals d’ICV i Sant Joan sobre el cost dels projectes realitzats del Pla Especial que no han prosperat. També es va denunciar per part d’ICV que aquest equipament no consti en el PAM presentat aquesta setmana.

Sorpresa en les partides de lliure disposició

En el consell de barri es va informar de que en el grup de treball per aquesta finalitat s’havia informat que hi havia 180 mil euros amb els que no es comptava. Aquests diners es podrien destinar al cobriment de la pista de Mas Gener, a continuar el carril bici fins Mas Gener, a una zona juvenil davant del Casal, a la neteja de la riera, a una zona per a gossos, a incrementar la dotació per la comissió de cultura. Però hi va haver intervencions que contradiuen que aquests recursos es facin servir per actuacions de manteniment que haurien de venir del pressupost ordinari de l’ajuntament.

Compliment de les obres d’urbanització

Es va donar compte en el ple del procés d’urbanització del barri. Concretament pel que fa a les obres del sector de la capella de Sant Joan s’està encara pendent de la instal·lació dels nous sifons als embornals que es preveu que sigui aquest mes, la retirada de la xarxa elèctrica d’Endesa que s’ha endarrerit per un robatori de material i que es preveu acabar a l’agost, la de telefonia que seria al setembre i es va informar que les quotes veïnal rebran una devolució d’un 4% deguda a l’estalvi del projecte. Antonio Martín, veí del carrer, va queixar-se però de que ja es porten dos anys des de l’inici de les obres i que es preveia una devolució de quotes més elevada.

La representant de l'AV de Can Matas intervé al ple del consell. Foto: Xavier Boix

Pel que fa a les de Bell Indret, s’informà que ja s’ha iniciat el treball aquest mes a nou carrers i que aquestes duraran sis mesos. També s’han resolt de forma individualitzada els problemes per pagar les quotes (que són de 8 a 15 mil € segons el cas).

En tot cas, queda molta feina a fer per una nova presidenta, Carmela Fortuny que ahir es va sorprendre del nivell de participació d’aquest consell i que va prometre “escolta activa” a partir d’ara. També estaria bé que aprengués de la gestió de les reunions d’altres consells de barri que resulten més eficaços. La millora de la informació prèvia a les reunions serà un pedra de toc.

Notícies relacionades