Les places de l'hort comunitari de Mira-sol s'adjudicaran aquest mes

Ara es constueixen les instal·lacions per guardar el material. Foto: Jordi Pascual

Entre l'11 i el 17 de juliol les persones interessades en accedir a una parcel·la a l'hort urbà que s'ubicarà al costat del Casal de Mira-sol han de presentar les seves sol·licituds al propi casal o a través de la web del projecte. Segons explica la sotsdirectora de Medi Ambient, Marina Casals, si no se superen les places disponibles, hi haurà una parcel·la per a cada interessat. Sinó, es farà un triatge tenint en compte si s'ha format part del procés participatiu de definició del projecte durant el darrer any, si es viu a Mira-sol i la capacitat econòmica. Tot i que encara no hi ha data concreta, l'adjudicació probablement es farà abans de l'agost.

Al setembre hi haurà tres reunions, el 5, 12 i 19, per explicar l'organització i començar a treballar. Així, a final de mes, l'hort urbà de Mira-sol serà una realitat. Fins al juny del 2017 el projecte estarà coordinat per Cíclica, la cooperativa que s'ha encarregat de definir l'espai, el procés d'implicació dels interessats i el funcionament. Durant aquest temps, els agricultors constituiran una associació que serà l'encarregada de gestionar l'espai un cop Cíclica abandoni l'acompanyament.

Cada parcel·la tindrà una persona titular i hi pot haver altres beneficiàries. D'aquesta manera, en cas que s'hi presentin més persones que places, es podrien ajuntar. Segons Casals, hi pot haver un màxim de 15 responsables que assumiran drets com cultivar dins de l'horari establert i deures com participar activament de l'associació i en les seves comissions de treball. A més, hauran de pagar una quota de 10,50€ al mes per la parcel·la de 24 m2, de 13,90€ per la de 36m2 o de 2,40€ per participar a l'hort comunal. Això els donarà accés a l'espai, a eines compartides i a dues hores de formació al mes.

Tal com es va explicar en la jornada de presentació feta el dia 5 al Casal, a la qual van acudir 15 persones, les quotes permeten sufragar la fertilització, el planter comunitari, l'aigua, les eines comunes, el manteniment, l'assegurança, la formació així com un coixí davant de possibles contingències. Quan l'associació funcioni de forma autònoma, els usuaris poden decidir modificar les quotes en funció de les necessitats comprovades durant el primer any de funcionament.

“Tot plegat s'emmarca en les condicions del programa Cultiva't d'horts urbans impulsat per l'Ajuntament”, explica Casals, “per tant, ha de ser agricultura ecològica, en defensa de la biodiversitat i que busqui l'eficiència de l'aigua”. Ara per ara l'espai està adaptant-se i construint-se la pèrgola perquè tot pugui estar llest de cara al setembre.

Notícies relacionades