L’exposició pública del projecte de naturalització de la riera de Can Cabassa marca els terminis per a l’inici d’obres

Foto: Jordi Pascual

El passat 23 de maig el Butlletí Oficial de la Província va obrir el període d’exposició pública d’un mes del projecte de naturalització de la riera de Can Cabassa, aprovat inicialment per la Junta de Govern del 28 de març del 2017. Tal com s’ha informat en el Consell de Barri de Mira-sol corresponent al mes de juny, en cas que no s’hi presenti cap al·legació, el document quedarà aprovat de manera definitiva. Tant bon punt estigui fet aquest tràmit, s’iniciarà la licitació de l’obra que, si es compleixen els terminis, es podria començar a final d’any.

La proposta inicialment s’havia planificat de manera conjunta amb les actuacions al torrent del Xoriguer, que finalment es treballen de manera paral·lela en un grup de treball del mateix Consell. Inma Valderrama, representat de l’Associació de veïns Sant Joan de Mira-sol, ha preguntat per què hi ha un ball de dates i la presidenta de l’òrgan territorial, Carmela Fortuny, s’ha compromès a comprovar si les dates indicades en la comunicació als veïns són correctes.

La millora de la riera de Can Cabassa havia estat una reivindicació veïnal especialment sentida durant els darrers anys per dues raons. D’una banda, l’estancament d’aigua i l’acumulació de deixalles provocava olors i la proliferació de mosquits. D’altra, en els episodis de pluja el corrent prenia molta força causant desperfectes en els murs de protecció de les cases. El projecte preveu assuavir el recorregut i afavorir zones de filtratge d’aigua que permetin menys basses estancades i un corrent menys intens en els episodis de pluja.

Tot just la setmana passada els serveis tècnics de l’Ajuntament es van reunir amb els veïns per abordar diverses temàtiques al voltant de Can Cabassa, des la millora urbana amb la construcció de 120 habitatges de protecció oficial a l’estat de la riera, que bàsicament planteja dos dubtes: la naturalització i la qualitat de les aigües. Alguns residents han advertit del possible abocament d’aigües negres (contaminades per orins i restes fecals) tot i que, tal com ha explicat la tècnica de Medi Ambient Marina Casals en el Consell, no s’han superat els límits de contaminació. Així i tot, el govern pren el compromís de fer més controls de salubritat.

Preocupació veïnal pel soroll i molèsties de la Festa Major i del parc del Turó de Can Mates

Entre d’altres assumptes de seguiment, el Consell de maig ha evidenciat que el soroll també és un dels temes de preocupació a Mira-sol. En primer lloc, alguns veïns de l’entorn del Casal critiquen que durant la Festa Major del barri, que enguany se celebrarà del 6 al 8 de juliol amb la participació de 19 entitats, el soroll a dins de les cases és insuportable. Demanen controlar el volum i ajustar els horaris. Fortuny ha recordat que la nova ordenança de sorolls contempla l’obligatorietat de posar un limitador acústic que permetrà controlar aquestes molèsties tot i que, defensa, és normal que durant la Festa Major hi hagi més molèsties.

En segon, els veïns dels tobogans del parc del Turó de Can Mates continuen en la mateixa situació pel que fa a acumulació de persones durant el cap de setmana, provocant sorolls, problemes de mobilitat i alguns desperfectes al parc. Després de mesos de crítiques, el govern diu que estudiarà la implementació d’una àrea verda d’aparcament a la zona perquè els veïns tinguin més protagonisme, ordenarà més control per part dels agents cívics o la policia, instal·larà coixins berlinesos a la calçada per minimitzar els problemes de circulació i es refaran els talussos del costat dels tobogans, que descarten traslladar-los perquè tindria un cost de 80.000 euros. Davant les crítiques dels veïns pel que consideren poca eficiència dels agents cívics, Fortuny ha assegurat que el cap de seguretat ciutadana, Jaume González, en revisarà el funcionament.

Notícies relacionades