Els veïns de Mira-sol traslladen la seva preocupació per la seguretat al Consell de Barri

Foto: Jordi Pascual

La primera reunió de l’any del Consell de Barri de Mira-sol ha servit, en part, perquè diversos veïns alertin dels furts a domicilis particulars amb, fins i tot, el cas d’un ciutadà que assegura que li han entrat a casa sis cops en els darrers sis mesos. Davant del que consideren una alerta, alguns veïns han demanat informació concreta al govern ja que, diuen, moltes de les dades sobre robatoris que coneixen és a través de la premsa i no per fonts oficials. Això, asseguren, genera incertesa i és una mostra de manca de transparència.

La presidenta del Consell, Carmela Fortuny, assegura que la situació no és greu i que hi ha certa estabilitat en els robatoris tot i que encara s’està lluny de no tenir cap cas. Ha remès els veïns a l’acta de la darrera reunió del grup de treball de seguretat on, diu, hi ha totes les dades d’interès que els cossos de seguretat creuen que és convenient donar. Aquestes són el pas de 38 a 47 robatoris amb força en habitatges en els darrers trimestres del 2015 i 2016 respectivament, tot i que amb variacions mes a mes.

En la mateixa acta, l’inspector dels Mossos d’Esquadra, Jordi Hosta, indica que hi ha “una baixada” dels robatoris en interior d’habitatges gràcies “a les detencions, la prevenció i les mesures de seguretat i autoprotecció dels veïns”. A més, Jaume González, director de Seguretat Ciutadana, també apunta que els robatoris es produeixen sense força, de dimecres a divendres i entre les 5 i les 9 del vespre.

Tot i això, els veïns han demanat Fortuny que es fomenti una actuació dels cossos de seguretat que permeti atacar les zones més afectades amb, si cal, més patrullatge; tot i que aquest no sempre és útil, segons ha dit Francesc Carol, exregidor de Seguretat i membre del Consell. Davant la preocupació, la presidenta ha pres el compromís que en el proper ple del Consell acudirà González per tal de respondre els dubtes dels veïns.

El Catalunya recuperarà el “triangle” del pati

En resposta a una qüestió sorgida en la reunió ordinària anterior, Fortuny ha explicat que el projecte del Complex Esportiu de Mira-sol finalment no incorporarà un triangle de terreny que s’havia de destinar a fer una zona de pas a l’aire lliure. Aquesta pastilla teòricament corresponia a l’Escola Catalunya, ja que anys enrere es va fer una permuta, si bé, mai havia estat incorporada a les instal·lacions del centre.

Després de reunir-se amb la direcció del centre educatiu i haver parlat també amb els representants dels pares i mares d’alumnes, finalment s’ha acordat treure el triangle del projecte perquè formi part del Catalunya. L’AMPA ha aprofitat l’avinentesa per demanar que part d’aquest nou espai de l’escola s’utilitzi per fer unes grades a la pista esportiva que hi ha al pati, una proposta que Fortuny diu que traslladarà als tècnic perquè s’estudiï.

Mira-sol, el tercer districte amb menys participació als pressupostos participatius

Responent a una petició dels veïns en el darrer Consell, Fortuny ha portat dades de despesa dels pressupostos participatius així com la participació per barris. Mira-sol és el quart barri amb més votants –tercer per la cua– quedant just per sobre de Valldoreix i Les Planes. Ha obtingut un 7,2% de la participació, per sota de la mitjana de tot el municipi que s’ha situat en 8,3%.

De fet, només La Floresta ha superat el topall del 8%, situant-se amb una increïble xifra del 17,9%, més que duplicant el segon barri amb més participació, el Centre-Est. Concretament la participació per districtes ha estat: La Floresta (17,9%), el Centre-Est (8,6%), el Centre-Oest (7,3%), Mira-sol (7,2%), Les Planes (6,8%) i Valldoreix (5%).

Això ha tornat a obrir la reivindicació d’uns pressupostos participatius amb una visió més territorial ja que, tot i que La Floresta és amb diferència el barri que més ha participat, no ha aconseguit cap projecte al seu territori. Xavier Humet, de la CUP-PC, ha demanat una revisió perquè es contempli una distribució dels diners per barris mentre la tècnica encarregada de participació, Marina Casals, diu que s’estudien els resultats de les enquestes per treballar en el marc de la Taula de Ciutat el nou reglament que s’aplicarà a partir de la tardor quan es comenci el procés per decidir la inversió dels diners corresponents al 2018 i al 2019.

Alhora, s’ha indicat que el cost total de la campanya dels pressupostos participatius ha estat de 31.910 euros, 16.590 dels quals han anat a parar als serveis tècnics de la recollida de propostes amb disseny, fotografies i web dels pressupostos participatius. En la primera fase també es van gastar 5.530 euros corresponents al díptic, les banderoles i inserció d’anuncis a mitjans, entre d’altres. En la segona fase es van gastar 9.790 euros corresponents a les butlletes, la revista, publicitat en mitjans, cartells i altres.

Les solucions per a Mas Gener

Una vegada més, el Consell de Mira-sol ha servit per fer seguiment a l’aïllament acústic de l’AP7 al seu pas per Mas Gener així com el soterrament de la torre d’alta tensió que hi ha al barri. Pel que fa a l’autopista, l’Ajuntament ja ha acabat l’estudi que realitzava sobre quines pantalles són la millor opció per evitar que el soroll arribi a les cases.

Per complir els llindars marcats per llei, només la segona opció plantejada és útil –ja que en la primera no es complirien els topalls de soroll per la nit–. Es tracta de posar una pantalla de 12 metres corva per fer un semitancament de l’autopista i que no quedi tant alta just al lateral i una altra de sis metres a la mitgera. La primera opció plantejava que la més alta fos de set metres.

Un cop fet l’estudi, el consistori l’ha de fer arribar a la Generalitat i al Ministeri de Foment amb la voluntat que comenci l’actuació. Si bé, la representant de Ciutadans, Neus F. Valero, ha indicat que el Ministeri ha elaborat un Pla d’actuacions en què s’inclou la zona i que l’Ajuntament hauria d’aprofitar l’exposició pública per presentar les al·legacions que cregui convenient.

Així mateix el govern ha recuperat un estudi del 2009 per a la insonorització de l’AP7 al seu pas per diversos punts de la ciutat amb la creació de dunes i la plantació de vegetació. Al Consell han portat específicament el projecte referent a Can Ametller, just on ara hi ha les quatre torres negres on té seu el coworking municipal Vita. Si bé, segons Casals, a Mas Gener no hi ha prou terreny per fer una actuació com aquesta.

Pel que fa a la torre d’alta tensió, les anàlisis fetes a la zona han demostrat que no se superen els límits ni de camp magnètic ni elèctric i, per tant, la població no està en risc. De fet, els pics més alts de camp elèctric es reben des de la línia de mitja tensió que alimenta d’electricitat el barri. Tot i això, l’Ajuntament segueix ferm amb la voluntat que va prendre mesos enrere davant de la pressió dels veïns per tal de soterrar la línia per sota de l’autopista i així poder eliminar la torre.

El govern també ha aprofitat el Consell per presentar el projecte d’actuació a la riera de Can Cabassa. Tal com ja va explicar aquest diari, l’actuació preveu la creació de basses de filtració d’aigua perquè durant les pluges la força de la riera no faci malbé els murs i marges que la limiten, tal com estava passant en els darrers mesos.

Notícies relacionades