Sense vacuna

Segons l'últim informe mundial de les Nacions Unides sobre homicidis, cada deu minuts una dona és assassinada en aquest planeta per violència masclista, 20.736 en el que portem de confinament. Víctimes que hi eren abans, que hi són ara i que previsiblement hi seran després. Doncs el confinament que es construeix amb la desigualtat, amb el control, amb les amenaces i amb la violència contra les dones i els seus fills i filles porta segles en funcionament.

L'objectiu del maltractador és el domini de la seva víctima, el poder i el control per imposar el seu criteri. Ara el té de ple, el control absolut, i d'una forma més invisible encara. Ja veurem què passarà quan sortim del desconfinament de les parets de casa. Diferents institucions nacionals treballen en aquesta previsió, en l'augment de denúncies i divorcis. Es proposa actualitzar el protocol del 2011 de valoració urgent forense per adoptar mesures cautelars i instruir amb més celeritat per poder augmentar els judicis ràpids i protegir les proves.

El masclisme té un impacte directe en la salut de les dones i també en la de les nostres filles i fills, perpetua formes relacionals basades en el domini i poder, en la submissió i en l'agressivitat, en la desigualtat i en el patiment.

Moltes vegades la manera de llegir la realitat per part d'aquest constructe social és el resultat però no la causa. Ens importa el nombre de víctimes, els minuts de silenci i si es denuncia o no però no anem més enllà, no deconstruim aquest sistema que invisibilitza, que normalitza i que permet que la violència contra les dones continuï. Sense perspectiva de gènere en tots àmbits continuarem sense enfocar la mirada contra el masclisme i sense veure la magnitud d'una realitat que de moment no té vacuna.

Maribel Guillamón, fundadora de No estàs sola

Notícies relacionades