Senyals de fum

Moltes vegades ens costa identificar una relació abusiva en el àmbit de la parella. Potser son les primeres relacions que tenim i no disposem d'experiència, potser et trobes en una situació complicada de la vida i les teves percepcions estan minvades, potser disposem de molta empatia malentesa i poca intel·ligència emocional... sigui el que sigui qualsevol persona en un moment donat de la seva vida pot passar per una relació abusiva en el àmbit de la parella.

Hi ha certes senyals que mai hauríem de passar per alt, senyals que si no observem, identifiquem i reaccionem allunyant-nos-hi ens poden complicar molt la vida o inclús perdre-la.

El control no és una senyal d'amor, ben al contrari, és una senyal de possessió que cada vegada anirà a més. Si constantment vol saber on vas, amb qui estàs, com vas vestida, què fas..., presta atenció, la teva vida és teva i és l’única que tens; no la posis en mans d'altri.

Fa poc vaig veure a una noieta fent-se una selfie al bus per “tranquil·litzar” el noi: “Ho veus? Estic al bus, com et dic”, li deia. Fa poc una altra em comentava: “He d'enviar Whatsapps cada mitja hora i, si alguna vegada no puc, la bronca pot ser terrible”.

El control moltes vegades ens pot passar camuflat i amb un embolcall enverinat d'un amor peliculero i irreal, podem associar amor a gels i control quan això no té res en comú. L'amor sa es basa en confiança, en respecte i acceptació. Ningú és possessió de l’altre.

Aïllament. Observa si t'aïlles del teu entorn, de la teva família,dels teus amics... Si cada cop és més difícil quedar amb tu perquè per dins tens por que ell s'enfadi. Ja t'ho ha dit moltíssimes vegades, t'ha advertit: “Ningú t'estima tant com jo, ningú et compren com jo, aquella amiga no et convé, la teva família no t'estima, estàs sola però sempre em tindràs al teu costat, no necessitem a ningú més, sempre junts per sempre, si no estàs amb mi em mataré...”

L'aïllament és molt pervers. Només tens la seva mirada, no interactues amb ningú més i et creus tot el que et diu, doncs t'estima tant! No perdis els teus espais, no els cedeixis en nom de l'amor perquè això no té res d'amor sinó de possessió. No trenquis amb les persones que t'agraden només perquè a ell no li agraden, cultiva espais fora de la relació, explica a persones de confiança els teus neguits, allò que et xoca de la relació. Explicar les coses allibera, t'ho asseguro.

Et ridiculitza. Presta atenció quan davant d'ell no pots expressar les teves opinions perquè tens por a que s'enfadi. Et menysprea perquè penses diferent, es burla. Només les seves opinions són valides. Potser té actituds paternalistes i et tracta com si fossis una nena petita no tenint en compte les teves apreciacions. Moltes vegades aquesta actitud s'agreuja quan és en públic i manifestar opinions divergents és pres com una falta de respecte. No t'equivoquis. Això no té res d'amor. Les persones hem de ser lliures per manifestar amb respecte les nostres opinions.

Manipulació. La manipulació també és molt perversa doncs et farà creure que el que t'estima ho fa tot tan bé que l’única culpable de tot plegat ets tu. Tergiversarà tota la realitat, et confondrà, t'omplirà de culpabilitat pensant que ets l’única culpable de tot. Et farà creure que fent canvis tu podràs fer-ho canviar a ell. Et farà responsable de les seves accions. “Si no fessis això, si no em diguessis això...”

No t'equivoquis, això no te res d'amor. No podem fer canviar les persones però sí allunyar-nos de les persones manipuladores. Respecta’t.

Abús. T'obliga a mantenir relacions sexuals sense desitjar-ho? A no utilitzar preservatiu? Molts adolescents tenen com a referents les pel·lícules porno i volen portar a terme amb les seves parelles tot aquell imaginari que no té res de real. Es necessita una bona base d'educació psico-afectiva-sexual que la majoria de vegades no existeix.

No t'equivoquis, l'abús no té res d'amor i un no és un no. Respecta’t.

Si creus que pateixes una relació abusiva, ves a algun centre especialitzat que t'assessori, explica les teves inquietuds; també pots trucar al 900 900 120.

Fes-li un tomb a la situació, la vida és massa bonica per perdre-la.

Maribel Guillamón, fundadora de Noestàsola

Notícies relacionades