Rohdes

Aquest dimarts es va aprovar l’avantprojecte de llei de protecció a la infància i adolescència en violència que portarà el nom de llei Rhodes, en honor a una de les tantes víctimes d'abusos sexuals d'arreu del món. James Rhodes, músic britànic, va patir abusos sexuals des dels 5anys i actualment és un activista dels drets dels infants en matèria d'abusos sexuals.

Les víctimes i entitats que hi lluiten han hagut de recórrer un llarg camí per veure la llum d'aquest avantprojecte que, malgrat és una llei àmpliament reclamada pels col·lectius, s’ha aturat diverses vegades per circumstàncies polítiques.  

Sota el nom de violència contra infància i adolescència, s’hi inclouen un ampli ventall de  delictes com és la violència física, psicològica, emocional, sexual, també delictes per internet, el maltracte, la negligència, l'abandonament...

La llei obligarà a la denúncia de la parella o familiars propers a la persona que hagi comes un delicte contra un menor. També s'amplia la prescripció del delicte i es comencarà a comptar a partir que la víctima tingui 30 anys i no 18 com fins ara. A més, s'obligarà als jutges d'instrucció a recórrer a la prova preconstituida en menors de 14 anys per evitar la revictimització secundària.

Aquestes són algunes de les millores tan esperades i reclamades però el borrador no ha tingut en compte la perspectiva de gènere. Les violències que pateixen les nenes en concret pel fet de ser nenes. Elles són més vulnerables encara doncs les proporcions són molt més altes. Cal tenir en compte el gènere i també la infància amb discapacitat on acostuma a estar més invisivilitzada .

La Plataforma de Organizaciones de Infancia, POI, deia que en les xifres de casos de delictes de violència contra la infància no hi havia un biaix de gènere clar. En canvi, hi ha diversos organismes internacionals que reclamen la importància de valorar les violències que pateixen les nenes i dones diferenciades dels nens i homes. De fet, així ens ho diuen els tractats internacionals de la ONU, CEDAW, Conveni d'Instambul.

No reconèixer la violència especifica que pateixen les nenes és invisibilitzar-la. Les nenes tenen major incidència de casos de delicte contra la llibertat sexual, de mutilació genital, de matrimonis forçats... El gènere dona lloc a vulnerabilitats especifiques diferents en els nens i les nenes.

Maribel Guillamón, fundadora de No Estàs Sola

Notícies relacionades