Publicitat

Nou camí

La Mercè va poder ajudar a sa filla a sortir de la violència masclista, que ràpid es llegeix i que llarg el camí que les dues van haver de patir.

La Lia tenia 17 anys quan va conèixer a l'Albert, era una noia carregada d'il·lusions i de projectes, volia ser veterinària i mai parava a casa, sempre tenia alguna cosa a fer, amiga dels seus amics, sempre tenia un moment per escoltar-los. Així que la Mercè no es va estranyar quan la Lia li va comentar que estava ajudant a un noi que havia tingut una infància molt difícil i que ara de jove també tenia moltes complicacions perquè ningú l'estimava.

Va anar de pressa, la Lia cada cop s'allunyava més, ja no explicava res a casa i la llum dels ulls es va apagar, ja no tenia temps per quedar amb ningú i descuidava els estudis, era com altra persona. El mateix dia que va complir 18 anys va marxar de casa, li va explicar a sa mare que estava molt enamorada i marxaven fora del poble, havien trobat una caseta enmig del bosc, lluny de tot. La Mercè li trucava i trucava i quan tenia sort la seva filla li agafava el telèfon per dir-li parcament que estava bé i que volia fer la seva vida.

Les nits eren eternes pensant com estaria la seva filla, un dia la va trobar a la sortida de la feina feta un mar de llàgrimes, així va ser com la Mercè es va assabentar que la seva filla estava patint violència masclista.

Quan no tenim identificat l'abús i pensem que l'amor tot ho pot, podem caure en relacions abusives, a moltes joves o adultes ens ha passat.

- És important que escoltis el relat sense judicis, deixa-la parlar no la interrompis, quan comencen a parlar tenen tantes ganes d'expressar tot allò que durant tant de temps han callat, escolta-la sense demanar-li més dades concretes, sé que és difícil perquè tens moltes preguntes, però el primer cop deixa-la que parli sense interrupcions, sense reganys ni el "Ja ho sabia".

- Respecta els seus silencis, no és gens fàcil parlar d'una cosa tan íntima amb alguna persona que estimes.

-Respecta els seus tempos, per ella no és tan ràpid com a tu t'agradaria, esteu en posicions diferents i ella creu que les coses poden canviar, per això és possible que abans de deixar definitivament la relació faci moltes anades i vingudes.

-Deixa-li clar que pot comptar amb tu per acompanyar-la a algun servei especialitzat, que pot comptar amb tu per escoltar-la, pregunta-li com creu que tu la pots ajudar.

- Assessora't amb personal especialitzat en violències masclistes com pots actuar, tu també necessitaràs acompanyament. Assabenta't si hi ha alguna persona més de l'entorn que ho sàpiga doncs així us podeu assessorar juntes per unificar l'estratègia a seguir.

I sobretot recorda que:

- Res pot justificar la violència

-Una víctima mai és culpable

-Secrets d'aquest tipus no s'han de guardar, pot implicar un risc per la vida de la víctima així que millor que t'assessoris a un servei especialitzat, recorda que tens el telèfon d'atenció a la víctima 900900120 on t'atendran també si ets familiar, amiga o veïna.

-Recorda que si ja ha decidit trencar la relació, necessitarà molt suport, és una addicta a la relació i necessitarà molta ajuda. Per això és tan important el contacte zero amb l'agressor.

La Mercè, la Lia i l'Albert són noms ficticis per una història real amb bon final, una història llarga, molt llarga d'anades i vingudes i de molt dolor però per sort, ja finalitzada.

Maribel Guillamón,
membre de No estàs sola

Notícies relacionades