Mariano Martínez

Alimentant la crispació. I que no pari

Des de fa un temps, massa i tot, hi ha una paraula que és repeteix amb freqüència als mitjans de comunicació: crispació. En el discurs polític, sobretot, s'ha instaurat la bronca permanent, amb contínues desqualificacions vers l'adversari, amb un llenguatge brut, on l'insult es normalitza, on l'atac sense raons és habitual, que no més intenta apel·lar als instints més primaris dels receptors.

L’enriquiment obscè de les elèctriques

Durant aquest estiu hi ha dos temes recurrents, habituals a la ràdio, a la televisió i als diaris: la calor i la contínua pujada de la llum. El tema de la factura elèctrica, sense dubtes, és el tema estrella. Fent un paral·lelisme amb els Jocs Olímpics, sembla que les elèctriques, com atletes superdotats, s'han llençat a una carrera imparable per assolir un nou rècord cada dia; amb una diferència, mentre els rècords dels atletes desperten admiració i aplaudiments, els de les empreses de la llum aixequen ràbia i indignació, el rebuig més generalitzat en un tema de preus que jo tingui memòria.

I tindran una segona oportunitat

Ara que fa gairebé tres mesos de Sant Jordi, crec que és el moment d'anar a comprar llibres. Però aquesta vegada no aniré a la llibreria de sempre, vull comprovar si amb els llibres de Sant Jordi passa com amb els regals de Nadal, que l'endemà la gent ja comença a treure-se'ls de sobre i a col·locar-los lluny. M'aproparé a una llibreria de segona mà que tinc localitzada al carrer major.

La banca sempre guanya

La transformació del teixit comercial de la ciutat continua, de manera accelerada, en els últims temps. En aquest procés estem veient com desapareixen dels nostres carrers oficines bancàries, una darrera l'altra, una mena de cascada que no para. Fins fa ben poc hi havia una oficina en cada carrer i n’hi havia alguns que tenien més d'un.

No és moment de lamentar-se

Ningú era capaç d’imaginar, ni en la pitjor situació, que un cop d’aquestes dimensions pogués arribar al nostre petit univers, un paradís fet a mesura, protegit pel convenciment que la seguretat era cosa nostra. Nosaltres estàvem protegits davant de tot i de tothom.

Matisos sobre el masclisme a l'adolescència

Recentment, els mitjans de comunicació han presentat les dades d'un altre estudi sobre el comportament dels joves i adolescents amb relació als temes de gènere. De nou, es detecten actituds masclistes que lluny de disminuir, es consoliden, o en el pitjor dels casos, augmenten.