Publicitat

Caciquisme convergent

Que diu el govern que la Festa Major Alternativa i l’espai multicultural hauran d’esperar encara a confirmar els permisos per saber si tindran lloc, espai i cabuda a la Festa Major de Sant Cugat. Que diu el govern que són criteris tècnics o de veïnat els que els fan prendre aquesta mesura. Que diuen, aquests, els qui es creuen que la ciutat és seva, com si d’un cacic es tractés, que potser s’haurà d’esperar al proper govern. Estaríem parlant, doncs, d’esperar al 15 de juny. Menys de quinze dies abans del començament de la Festa Major. Quan es pensen que podran planificar i programar les activitats amb aquesta –quantitativament absurda– antelació? Els ‘convers’ tornant a fer de les seves. Excuses, dilació, mentides. Traves, en definitiva, a tot aquell projecte cultural o polític –sí, polític i transformador– que no els agrada o convé.

Anant al rotllo dels criteris tècnics, no m’imagino a cap, repeteixo, a cap tècnic de l’Ajuntament estant còmode amb una decisió d’aquest tipus. El conjunt dels i les treballadores del consistori necessiten una òbvia planificació per poder abastir tots els esdeveniments que sorgeixen durant la Festa Major. És més, dubto que cap tècnic, a dia d’avui, estigui tranquil amb aquesta situació ja que, de no desencallar-se, pot portar problemes en termes professionals: anar a corre-cuita, tancar permisos a últim moment, coordinar-se amb via pública com es pugui... Us sona? Així doncs, encomanaria el govern a fugir dels seus propis subterfugis i facilitar la feina a tothom. I més encara: a no espolsar-se les culpes i responsabilitats encomanant-les als tècnics de l’Ajuntament.

Amb tot, i amb tota la raó del món, els i les organitzadores de la Festa Major Alternativa estan que treuen foc pels queixals, i no pas perquè s’apropi l’Encabronada. L’FMA és l’únic espai de tots els de la Festa Major que ha anat rotant periòdicament. És on sempre s’han focalitzat més les queixes veïnals; potser instrumentalitzades interessadament pel govern? Per què no es mobilitzen les queixes d’altres places? És que no n’hi ha? O és que, al cap i a la fi, el que molesta és el projecte? Estem parlant de la Festa Major de Sant Cugat. Una festa que ha anat creixent al llarg dels anys en molts sentits. Han augmentat les places, ha augmentat el nombre de participants, d’organitzacions i d’entitats que hi estan vinculades, s’han començat a gestar protocols de seguretat que tenen en compte la violència masclista (tasca que hem d’agrair a les pioneres de l’FMA, per cert!). I, amb tot, el govern segueix optant per coartar amb les mil i una excuses.

És hora que tot això comenci a canviar i el mode de govern caciquista s’acabi d’una vegada per totes. L’FMA no és la primera ni l’última organització o entitat que ha tingut un tracte diferenciat i arbitrari per part de l’Ajuntament a expenses del govern convergent. La ciutat no és vostra. La ciutat és de totes les persones que hi viuen. I la gent que s’ajunta, que s’organitza, que debat alternatives i que crea nous espais i col·lectius també som veïns i veïnes d’aquesta ciutat. Així com ho són totes aquelles persones que participen dels actes, en aquest cas, de l’FMA, que es compten per milers!

Marco Simarro, educador social i membre de la CUP Sant Cugat

Notícies relacionades