Publicitat

Els veïns obren el debat sobre el retard de la cobertura de l’Espai Pere Grau

Foto: Jordi Pascual

Sobre el paper, l’actuació s’ha fet seguint els terminis establerts però l’allargament del tràmit d’adjudicació per la baixa econòmica i posterior retirada de l’empresa guanyadora del concurs públic han estat clau perquè l’Espai Pere Grau no estigui disponible de cara al setembre. Això va provocar que la Comissió de Festes anunciés que aquest any no se celebraria la Festa Major a Les Planes. El primer consell de districte després d’aquell anunci ha servit, en part, per debatre l’assumpte.

Segons explica Ignasi López, representant de l’Associació de Veïns de Les Planes, hi ha poc debat al voltant de la cancel·lació. L’Ajuntament està en el seu dret a preparar activitats però aquelles que depenen de la Comissió i les entitats que la integren i hi donen suport no es faran. L’acció, diu, no s’ha d’interpretar com una rabieta sinó com la conseqüència de l’incompliment d’un compromís que els ha situat davant d’un escenari en què l’espai central de la Festa Major queda inutilitzat.

El president del Consell, Joan Puigdomènech, ha explicat novament el motiu del retard, aquella baixa econòmica no justificada que va provocar que s’hagués de seleccionar la segona empresa amb més puntuació per formalitzar el contracte. Amb el director d’Àmbit d’Urbanisme i Projectes, Antoni Serra, han fet repàs de l’evolució de l’actuació que es va iniciar amb l’acceptació d’una subvenció de 330.000 euros de la Diputació al juny de l’any passat amb la posterior redacció del projecte per part d’Arqbag i un seguit de tràmits i projectes intermedis que van acabar amb la formalització del contracte d’obres a finals de maig, fent que les obres no es puguin acabar fins a principis d’octubre.

Segons el govern, s’ha intentat que l'empresa escurci els terminis d’obra però no ha estat possible ja que el contracte l’avala a fer-la en quatre mesos. Així mateix, defensa que s’ha treballat amb la màxima celeritat en la redacció del projecte i la licitació de l’obra. La culpa de tot plegat seria de la baixa econòmica, que calculen que ha retardat el procés un mes. És l’explicació que ja havia donat Puigdomènech al respecte. Ara ja s’han iniciat les obres.

Per a López, el pressupost d’alt risc inicial ha estat un gol que li han fer a l’equip de govern però, així i tot, no discuteix el procés sinó per què no es va avisar els veïns en el moment que el consistori tenia el coneixement que difícilment l’obra es podria enllestir a temps. El que considera una comunicació mal feta és, al seu parer, “una manca de respecte als veïns i les entitats”. “A última hora Puigdomènech ha demanat perdó pel retard”, explica.

Els cables de telefonia

Un altre dels grans punts de debat ha estat introduït pels veïns en el torn obert de principi del Consell. El cable caigut durant les darreres setmanes al carrer Cadena que va deixar anar espurnes que haguessin pogut provocar un incendi ha posat en alerta Les Planes. Ara molts veïns tornen a demanar per enèsima vegada que s’enretiri el cablejat que no té ús. L’Ajuntament, tal com havia defensat el govern en ocasions anteriors, no pot exigir actuacions perquè és una situació prèvia a la nova normativa. Tot i així, recull un llistat d’ubicacions problemàtiques per informar les empreses.

Assumptes recurrents que van tancant-se

El Consell de Barri de juliol també ha servit per començar a tancar temes. S’ha explicat que, un cop adjudicada la segona fase de la millora del carrer Sant Francesc d’Assís, ja han començat les obres. Així mateix, també s’ha dit que l’obra d’urbanització de Can Borrull ja es troba en fase de licitació. Sobre el centre de menors que havia provocat polèmica per la seguretat al barri, els usuaris han fet una activitat de neteja a un solar i es preveuen noves accions. La sensació d’inseguretat s’ha reduït, encara sense saber fins a quin nivell depenia directament del centre, mentre s’ha anunciat que el govern instarà als propietaris de dues cases ocupades per actuar davant l’ocupació.

Notícies relacionades