Les Planes reconeixen la implicació d’Arqbag en la transformació del barri a l’inici de la Festa Major

Fotos: Jordi Pascual

La cooperativa Arqbag, formada per sis persones, ha estat l’encarregada de fer el pregó de la Festa Major de Les Planes d’enguany. El col·lectiu d’arquitectes es va començar a gestar a l’escola d’arquitectura i va arribar per primer cop al barri amb un projecte de rehabilitació energètica d’una comunitat que es va fer de la mà de l’Ajuntament i amb treballadors provinents de diversos plans d’ocupació. Des de llavors, han dit els seus integrants al pregó, “el barri ens va atraparˮ.

Els arquitectes han agraït la confiança de la comissió de festes de Les Planes per haver-los escollit pregoners i han recordat les seves primeres passes com a Arqbag i l’arribada al barri. Durant els darrers anys han pogut trobar-se amb veïns i col·lectius, compartir converses sobre les lluites veïnals amb el Mossèn Pere Grau i també plorar amb la resta del barri la seva mort i homenatge.

Tenen en especial estima al projecte de l’Espai Eco, que va arrencar el 2011 com una petita edificació autosuficient i desconnectada, per tant, del subministrament elèctric. Celebren que amb el temps aquest espai hagi servit per acollir activitats col·laboratives i ser el punt de trobada que havien desitjat que esdevingués. “És un espai per a tothom i espera nous projectes i personesˮ, han reivindicat.

És per això que han defensat l’arquitectura també com a transformadora i capaç de crear espais de trobada i veïnatge, és a dir, la tasca de l’arquitecte com una potencial força de transformació social. La mostra més gran és, justament, el lloc on s’ha fet el tret de sortida a la Festa Major, un Espai Pere Grau cobert per l’estructura que el mateix col·lectiu Arqbag va dissenyar. La comissió de festes ha agraït als arquitectes els projectes que “han millorat la qualitat de vida del barriˮ.

L’alcaldessa, Carmela Fortuny, també ha acudit al pregó acompanyada de representants d’altres forces polítiques amb representació al consistori. Ha començat la seva breu intervenció reconeixent el retard de la inauguració de la coberta de l’Espai Pere Grau i, alhora, celebrant que amb la nova coberta la pluja ja no serà un impediment per a les activitats de la Festa Major ni de la resta de l’any. Ha reconegut la implicació veïnal de Les Planes així com les dificultats extra que té lligada la seva orografia.

La Festa Major de Les Planes arriba així a la seva edició del 2018, després que l’any passat s’anul·lés com a forma de protesta de les entitats del barri davant el retard de les obres de la coberta de l’Espai Pere Grau. Enguany, amb la zona ja adequada, la celebració torna a la seva normalitat i incorpora amb més força, tal com ha explicat la comissió de festes, la tolerància zero amb les actituds violentes i masclistes. Després de les activitats d’arrencada de divendres, la festa s’allargarà tot el cap de setmana amb una exposició fotogràfica dedicada a la vida del barri, un campionat de jocs de taula, una discomòbil, una cursa popular, una festa de l’escuma i una festa Holi, entre d’altres. Pots consultar totes les activitats aquí.

Notícies relacionades