Les Planes ha fet molt camí però encara queda molt per recórrer

El president de l’Associació de Veïns de Les Planes, en Sergi Torres, és qui ens farà de traductor de la realitat que viu el seu barri en aquest reportatge d’avui. Hem quedat a la Plaça de la Creu d’en Blau però abans ens proposa fer un tast del transport públic del barri, amb el que ens marca l’hora d’arribada a la Plaça del Rectoret on l’autobús de la L5 arriba a les 17:48 per deixar-nos en el lloc acordat a les 18h.

Pel camí ens trobem amb el Sergi que comença a fer-nos una introducció de temes que tenim en agenda per fer un repàs de com està el barri. Sobre l’autobús ens explica que malgrat la L5 surt cada 30 minuts de l’origen a l’estació dels FFGC només dóna servei al barri un de cada dos autobusos. Si en un dels recorreguts fa de bus de barri per tot Les Planes, en l’altre dóna servei al veïnat de Can Borrull, a la Ctra. de Vallvidrera i s’acosta fins La Floresta. Des de fa temps, ho hem recollit en diferents cròniques dels consells de districte, demanen que aquest segon autobús passi per Can Borrull però després faci el recorregut interior de Les Planes de forma que el veïnat tingui servei fins l’estació cada mitja hora. El volum de passatgers en un i altre recorregut sembla que reforçaria aquesta demanda.

Plaça de la Creu d'en Blau, centre neuràlgic del barri. Foto: Xavier Boix

Amb això arribem al destí final, la plaça que marca una fita al barri, el centre neuràlgic, la Creu d’en Blau. En aquest espai trobem el Casal de Barri que és on ens explicarà la resta de qüestions que volem tractar. Comencem per com la crisi ha colpejat Les Planes. Segons les xifres de l’Observatori Ciutadà, és en aquest barri on més alta és la percepció de no arribar a final de mes respecte l’any anterior. Un 30,5% del veïnat ho afirma, vuit punts per sobre de la mitjana i el doble que barris com Parc Central, Coll Favà, l’Eixample o Torreblanca. Passa el mateix en la capacitat tenir algun estalvi o la de fer front a una despesa imprevista de 750€, ja que Les Planes sempre està per sobre de la mitjana, en el darrer cas al voltant del 70% del veïnat compleix aquesta premissa.

En Sergi afirma que, malgrat el rejoveniment del barri, degut a la baixada dels preus de l’habitatge, Les Planes pateix de forma evident la crisi, “hi ha molta gent a l’atur, gent amb malalties associades a aquesta situació i, pitjor encara, amb dificultats de reinserir-se al mercat laboral tant perquè es tracta de mà d’obra poc qualificada com perquè en molts casos costa que “canviïn de xip” i acceptin propostes de feina diferents a les que han fet tota la vida”.

Repassem acords polítics de l’ajuntament que afecten al barri

El novembre del 2015 l’acord pressupostari entre el govern de CDC (ara PDC) i ERC-MES per enguany plantejava diferents intervencions a Les Planes. La primera d’ella el pressupost de lliure disposició del Consell de Barri, que en aquest cas és de 80.000 €. Les associacions de veïns representades en aquest òrgan de participació van decidir d’entrada que 56 mil € anirien a la zona de Les Planes i que 24 mil € serien per Can Borrull. En el primer cas es va plantejar un procés participatiu de decisió ciutadana per tal d’identificar quines eren les accions més necessàries pel barri. Després d’una primera fase de recollida de propostes en la que s’han aconseguit 26, ara s’enviaran per carta a tot el veïnat perquè durant la Festa Major de setembre es pugui votar quines són les 5 propostes més prioritàries.

El 17 de desembre passat es va constituir el Consell de Barri, sense la presència de l’alcaldessa, “que no ha vingut a cap de la resta de consells”, segons afirma Torres. Aquest consell està format per 9 entitats: Associació de propietaris i veïns de les Planes, Associació de La Rabassa del Pi, Espai Familiar de Les Planes, El Racó de l’Amistat, Grup de Dones de la Creu d’en Blau, AMPA La Floresta, l’Agrupació cultural i musical, l’Associació de veïns de Can Borrull i la Comissió de festes. Des d’aquest primer consell les reivindicacions històriques del barri han aparegut cada sessió. Reivindicacions històriques que val a dir que en part estan respostes sinó executades com és la urbanització del barri amb l’instrument que en el seu dia es va aprovar des de la Generalitat del Pla de Barris. Falta però desenvolupar la part més sòcio cultural tant important com la de les obres d’acondicionament.

Parlem dels plans d’ocupació que s’han executat a Les Planes per tal de tirar endavant projectes com el camí de Les Planes a la Floresta o els relacionats amb pobresa energètica per exemple. Segons Torres, “no han quallat del tot i cal tenir en compte que les persones que treballaven aquí eren compartides amb la Floresta quan no amb Sant Cugat, perquè depenien de la Brigada, amb el que ha estat difícil que les tasques encomanades des del barri acabin reeixint”. Des del mes de juliol hi ha un acord de ple que insta al govern municipal a millorar Les Planes.

Va ser una moció treballada pel Grup Municipal d’ERC-MES amb l’AV de les Planes la que va aconseguir el suport unànime del ple. Aquesta acord planteja que dues persones dels plans d'ocupació a partir del setembre es dediquin exclusivament al barri. La mesura, deia la moció, permetrà avaluar si cal crear un equip específic per a Les Planes o, en canvi, es poden compartir treballadors amb altres indrets de la ciutat, com s'havia fet fins ara. També s'insta al govern a finalitzar l'estudi territorial de les tasques de la brigada. Amb les conclusions del document els regidors podran fer una anàlisi de l'estat dels districtes, no només de Les Planes, i plantejar accions en conseqüència.

Parc d'skate que tant pel que fa al manteniment com sobretot a la deixadesa rep crítiques de l'AV Les Planes per manca d'ús. Fotos: Xavier Boix

Però encara queden molts temes pendents que cal afrontar. Alguns d’ells, com les millores en la pista esportiva (espai Mossèn Pere), la finalització de l’espai ECO o la de les escales Ringo Rango, estan en marxa. De la primera d’elles es presentarà el projecte durant la Festa Major perquè en el mateix mes s'aprovi i comenci la licitació, què hauria de ser al desembre per tal de que l’empresa a la que s’adjudiqui el concurs comenci a treballar el gener del 2017. S’espera que la pista estigui coberta per la propera Festa Major. Mentrestant la solució provisional per la d’aquest any és una carpa que ocuparà ¾ de l’espai i el compromís que l’escenari on es desenvolupin els concerts sigui també cobert.

L'espai ECO i un dels mòduls, el que està adjacent al Casal de Barri que és on es reuneixen les entitats. Foto: Xavier Boix

En el ple del consell de barri de juliol es va passar compte de la finalització de la intervenció en l’espai ECO, de pavimentació i instal·lació de plaques fotovoltaiques i la cobertura amb fusta del mòdul adjacent al casal on es reuneixen les entitats. Torres explica però que aquests espais estan infrautilitzats perquè segons els tècnics municipals no es poden treure els mòduls de l’espai ECO per manca d’espai, quan des del veïnat es reclama que aquest espai es pugui utilitzar íntegrament per a fer activitats.

En el cas del cobriment de les pistes, Torres recorda que la història ve d’una primera negativa de l’ajuntament, una actuació personal de Carlos Granado en la que va instar a cobrir-les amb una xarxa de ràfia i que va resultar una solució inviable que va durar els dies de festa major i passat aquest moment el president del Consell va assumir el nou repte que l’estiu proper ha d’estar en ple funcionament. També explica Torres que aquesta serà una primera fase doncs es preveu que en una segona actuació es reconstrueixi l’espai dels vestidors i inclús es construeixi un segon pis que hauria de valer per respondre a les necessitats d’espais del barri, a més de la ubicació d’un bar en aquest espai.

Temes pendents que són històrics

Havíem parlat a l’inici d’aquest reportatge dels problemes que hi ha pel que fa al transport públic. S'hi afegeix que quan el veïnat ve de Barcelona no poden fer ús del mateix viatge amb la T-10 doncs salta de zona (a diferència de quan l’origen és Sant Cugat). Aquesta és una reivindicació històrica que encara no s’ha solucionat. Com tampoc s’ha solucionat la problemàtica de l’espai d’aparcament al voltant de l’estació de FFGC, ocupat a diari per multitud de cotxes que provenen de ciutats del voltant i que agafen el tren a Les Planes perquè és la primera estació que marca 1 zona per entrar a Barcelona.

Tampoc s’ha arranjat el paviment del carrer Belladona, el motiu és la coordinació amb Barcelona per fer les actuacions doncs Les Planes té una part que pertany a Sant Cugat i una altra a la capital catalana. Tampoc s’ha finalitzat la intervenció en les escales Ringo Rango i està pendent de fer la 2a i 3a fase de la licitació per urbanitzar Sant Francesc d’Asís on s’haurien d’haver començat les obres abans de l’estiu segons el compromís adquirit per l’equip de govern municipal en el consell de barri de maig.

El futur immediat

Per l’associació de veïns del barri “hi ha sensació de bloqueig dels temes i de atenció diferent respecte altres barris de la ciutat”. Un dels temes més recurrents és el de la neteja i el manteniment que amb la intervenció de l'empresa concessionària de la ciutat no es resol.  

De cara al proper trimestre i tal i com van fer amb la moció presentada al juliol per ERC-MES, preveuen treballar una altra moció amb els grups municipals que hi estiguin disposats per tal de demanar un conserge pel nou espai que resulti de la intervenció en la Mossèn Pere. Demanen que sigui així tant per coordinar l’ús de les pistes esportives com els espais adjacents que, a més, han patit actes vandàlics en els darrers mesos. 

Amb aquestes intervencions i millores executades per l’ajuntament però també encara avui reivindicades pel moviment veïnal, és possible que el sentit de pertinença del barri a Sant Cugat es reforci. El primer pas ja s’ha fet amb processos participatius que comporten que a Les Planes hi hagi més coneixement dels objectius de l’Ajuntament que en altres barris de la ciutat, com mostra el darrer Observatori Ciutadà. Però de l’actuació política dependrà que la nota d’ara, un 3 sobre 10, pugi fins l’aprovat.

Notícies relacionades