Les diferències entre barris marquen l’inici del Consell de les Planes

Foto: Jordi Pascual

Les Planes, Can Cortés i Can Borrull tenen moltes problemàtiques en comú però també diferències latents. Aquestes han estat ben presents en la constitució del Consell de Barri de les Planes per al nou mandat, celebrada dilluns a la tarda, ja que l’associació de veïns de Can Cortés ha demanat millores de manteniment, pavimentació i serveis, entre d’altres, per al seu barri. El que inicialment ha estat una reivindicació amb fotografies dels desperfectes del barri ha acabat esdevenint un debat constant.

El seu punt més àlgid ha estat quan, un cop escollida la sotspresidència del Consell, s’ha hagut de votar la secretaria. Agustina Alonso, exrepresentant de l’Associació de Veïns de les Planes, i Dolors Mestres, representant de l’Associació de Veïns de Can Cortés, eren les candidates. Algunes entitats, com ara l’Associació de Veïns de Can Borrull i el Casal d’Avis han criticat que no han estat reconegudes encara com a membres de ple dret (amb veu i vot) a l’òrgan de participació; algunes per no haver fet el tràmit i d’altres perquè, segons diuen, segons haver-lo fet no han rebut resposta.

Això ha animat el debat sobre la justícia del vot i, en conseqüència, sobre la representativitat de la secretària un cop escollida. Després d’un ampli debat, la presidenta del Consell, Alba Gordó (ERC-MES), ha optat per fer una votació en què la candidata més votada esdevingués presidenta durant els dos primers anys de mandat i la segona durant els dos següents. Així, Alonso s’ha imposat per 7 vots a 4 per davant de Mestres. La sotspresidència s’ha escollit sense debats perquè hi ha hagut una única candidata, Eva Puigjaner, exrepresentant de l’Associació de Veïns de les Planes i candidata per ERC-MES a les darreres municipals, un pas que diu que va fer per seguir demanant millores per al barri.

Però el debat no ha quedat aquí, els veïns de Can Cortés han anunciat la creació de set noves associacions al barri: una de camins, una esportiva, una internacional (per agrupar els veïns estrangers), una de joves, una de comerciants, una de benestar i salut i una de festes. En total, comptant l’associació de veïns, vuit entitats que demanaran tenir veu i vot al Consell.

Paral·lelament, diversos veïns de Can Borrull –també l’associació veïnal– han mostrat la seva preocupació per l’estat del barri, que un cop fetes les obres d’urbanització a falta d’acabar alguns detalls té problemes de filtratge d’aigua per embornals. Això se suma reivindicacions comunes de tot el districte com els problemes de connexió telefònica i d’altres concretes com l’abandonament del Casal del Pi, en el qual demanen poder intervenir amb els diners de lliure disposició un cop ja s’han fet servir els reservats per pagar la urbanització.

A falta d’incorporar les entitats que han quedat penjades, al Consell de Barri de les Planes ja hi figuren tots els grups polítics amb representació i les associacions de veïns de les Planes, Can Cortés i la Rabassa del Pi, l’Espai Familiar de les Planes, l’AFA de l’escola la Floresta, el Grup de Dones de la Creu d’en Blau, l’Agrupació Cultural i Musical de les Planes, l’Espai ECO i la Comissió de Festes.

De totes elles ha depès el vist i plau no només a la selecció de la sotspresidència i la secretaria sinó també al canvi de distribució territorial dels Consells de Barri, que no té cap efecte sobre les Planes, que és l’únic districte que manté intacta la seva àrea d’influència. La constitució ha comptat amb la presència de l’alcaldessa, Mireia Ingla –que ha marxat després de fer la seva intervenció–, i del tinent d’alcaldia de Participació i Barris, Marco Simarro, que han defensat la voluntat de millorar el model de participació amb noves formes de comunicació, un model més assembleari i la posada en marxa mitja hora abans de cada sessió plenària del Consell d’un espai d’atenció personalitzada a la ciutadania.

 

Bona part de l’arrencada del Consell d’aquest mandat ha estat marcada per les peticions dels veïns, que demanen més manteniment, accions davant els robatoris, un Pla de Millora continuat, més presència de la brigada, més zones d’aparcament a Can Borrull i canviar d’alguna manera el tribut metropolità tenint en compte que l’estació de referència de les Planes ja era zona 1 i, per tant, els seus veïns no surten beneficiats per la tarifa plana. La majoria d’aquests afers han estat traslladats a les comissions de treball que mantindran viu l’òrgan de participació entre les sessions plenàries que s’hauran de celebrar cada tres mesos.

Notícies relacionades