L’Espai Eco celebra el seu primer aniversari posant en valor la bona acollida veïnal

Foto: Cedida per Ignasi López

La tercera àgora de l’associació que gestiona l’Espai Eco, el mòdul ecològic del costat de l’Espai Pere Grau de Les Planes, ha servit per celebrar el primer aniversari de la posada en marxa de l’equipament. Aquest espai va ser ideat conjuntament pel col·lectiu Arqbag i l’Ajuntament amb la voluntat d’obrir-lo com a espai de socialització dels veïns, complementari al Casal del barri. Un any després, asseguren els membres de l’associació, així ha estat amb desenes d’activitats i una acollida veïnal bona.

El balanç contrasta amb els debats veïnals que havia acollit el Consell de Barri ara fa un any, just quan l’Espai Eco es començava a posar en marxa, quan, fins i tot, alguns veïns van dir al president del districte, Joan Puigdomènech, que els havia “venut la moto”. Ara Diana Otero i Iraia Mir, membres de l’associació, expliquen que el neguit s’ha reconduït: “Els veïns veuen que hi ha un moviment que s’aprofita”. La clau és, diuen, obrir-se al barri per fer coses amb i per a tothom.

Bona mostra és que l’Associació de Veïns de Les Planes celebra les seves reunions allà des que ha retrobat la vitalitat després d’uns mesos crítics. Les seves trobades s’han compaginat amb tallers de restauració de mobles, un espai de criança, un grup de cistelles i activitats puntuals com la castanyada i una calçotada. També amb la reunió mensual de gestió que agrupa els representants de les entitats i de l’Ajuntament.

Complits els primers 12 mesos, l’Espai Eco ja comença a pensar en noves accions. Per exemple, el que anomenen la saleta del barri, l’obertura de l’equipament que ja es fa cada dijous a la tarda amb la voluntat d’esdevenir un punt de trobada dels veïns. Aquest és un bon espai també per plantejar noves propostes a realitzar, com també es pot fer a través del seu Facebook. Durant el proper any s’hi faran noves xerrades i cinefòrum i tindran com a gran estrena la posada en marxa d'un banc del temps de Les Planes.

Un dels grans reptes, expliquen Otero i Mir, és connectar l’Espai Eco al seu entorn. La cobertura de l’Espai Pere Grau, que tot just està en obres, permetrà, diuen, combinar els espais podent tenir la pista per als joves i infants i l’Eco per als pares. Més endavant també es redefiniran els vestidors, el que permetrà tenir un conjunt d’equipaments socials entre els quals la caseta ecològica tindrà un paper molt important. En l’aniversari, els veïns que han acudit han pogut trobar-se al voltant d’una paella, música i un cinefòrum.

Notícies relacionades