El Consell de Barri de Les Planes prepara un acord en defensa del transport escolar

Foto: Jordi Pascual

Els veïns de Les Planes demanen a tots els grups polítics el seu compromís perquè, governi qui governi, se segueixi garantint el transport escolar amb la col·laboració entre l’Ajuntament i el Consell Comarcal del Vallès Occidental pel qual el consistori santcugatenc atorga un llistat amb els ajuts individuals a atorgar a l’ens comarcal. Aquesta és una competència de la Generalitat delegada a les comarques i, per això, a proposta d’ERC-MES, s’estudiarà incloure en la declaració que prepara el Consell de Barri de Les Planes la petició de més més finançament.

Ja existeix una resolució base sobre la qual seguir treballant. L’ha portada el president del Consell, Joan Puigdomènech, a la reunió de dijous de l’òrgan de participació i on, en essència, es demana que el funcionament del transport públic des del curs 2016-2017 fins al 2018-2019 es garanteixi més enllà del curs vinent. Si bé, el representant del PP, Álvaro Benejam, ha demanat més temps per estudiar-la en detall i poder fer esmenes si s’escau. Tothom ha acceptat de bon grat la proposta deixant un termini de 15 dies per aprovar la resolució de manera telemàtica.

Així mateix, els assistents també s’han mostrat preocupats pel transport en general, que també té ús dels escolars. Davant els possibles canvis de les línies d’autobús que passen pel barri, diversos veïns de Can Cortés han preguntat per la connexió del seu barri amb transport urbà així com pel funcionament en general del transport a la demanda que es proposa en un estudi de l’Associació de Municipis pel Transport Urbà (AMTU). El govern no en dóna detalls però, davant la bona acollida del sistema a Can Barata, es proposen començar a aplicar-lo al proper mes de setembre. Abans, però, es comprometen a fer una trobada en què explicar el projecte complet i recollir dubtes.

De nou, també pel que fa a transport, l’accés a l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat, ubicada al districte barceloní de Sarrià-Sant Gervasi és una de les grans preocupacions dels usuaris del tren. D’una banda, el carrer Belladona, que en dóna accés, continua amb el paviment en mal estat. L’Associació de Veïns diu que ha intentat trobar un acord amb entitats de la banda barcelonina, però, lamenten, aquestes prioritzen pressionar el seu ajuntament en altres aspectes. D’altra, no existeix cap aparcament habilitat per als veïns a l’entorn de l’estació.

El destí dels diners de lliure diposició

La reunió del primer de març del Consell també ha servit per donar compte del destí dels diners de lliure disposició que es distribuiran en 51.500 euros per estudiar la col·locació de càmeres i fer un parc infantil a Can Cortés, 48.000 euros per fer la segona fase de la rehabilitació dels vestidors de l’Espai Pere Grau –la primera es troba en licitació– i 2.700 per posar aire condicionat a la sala gimnàs del Casal. La suma de les partides supera amb escreix els 90.000 euros reservats per als districtes que no són del centre ja que, segons els tècnics, sobraven diners de partides aprovades per a despeses d’anys anteriors i s’han pogut recuperar com a romanent. Si les partides no haguessin estat aprovades, tal com ha passat amb altres consells, no s’hagués acceptat l’acumulació.

Puigdomènech ha proposat als veïns pactar amb l’empresa que no comenci les obres fins passada la Festa Major del barri per així evitar haver de canviar activitats d’ubicació. Mentre s’espera l’adjudicació, les obres de la coberta avancen lentament i fora de termini amb una nova data aproximada com a anunci del govern: meitat de març poden acabar perquè posteriorment la brigada torni a col·locar les cistelles de basquet i altres elements a la pista. Per la seva banda, la urbanització de Can Borrull ha començat amb l’enderrocament i construcció de les noves tanques dels habitatges afectats, el pas previ per fer les actuacions més grans. Alguns veïns han advertit, però, que les obres van lentes i poden allargar-se més de l’any acordat en el contracte. Aprofiten per demanar més aparcament i connexió de gas natural a les seves llars.

El grup d’autoprotecció ja és una realitat

El que Ignasi López, president de l’Associació de Veïns, apuntava com un dels reptes per a aquest any a Les Planes ja s’ha materialitzat. Nou veïns de cinc de les zones del districte, només queda sense cap voluntari Can Cortés, han creat el Grup d’Autoprotecció de Les Planes que s’ha d’encarregar de fer una primera actuació davant d’un incendi abans de l’arribada dels bombers. Això els suposa fer control dels hidrants i tenir cura dels materials necessaris per combatre un foc. També es proposen tenir llistades les persones amb mobilitat reduïda que, davant una emergència, necessiten suport per sortir de casa.

El col·lectiu ha pres la forma d’associació, que tot just tramita la seva formalització amb la burocràcia corresponent. Mantenen contacte amb el grup de Sol i Aire, que porta dècades d’experiència en l’autoprotecció, mentre s’ha proposat fer un simulacre, aprofitar el material d’un intent de grup d’autoprotecció que va haver a Can Cortés, fer un estudi de combustibilitat i parlar amb les experiències de la part barcelonina del barri.

Notícies relacionades