El Mercat de Pagès i els horts de l’Espai de Lleure

Com sabeu, un dels nostres projectes estrella és l’Ecoateneu, des d’on defensem la sostenibilitat, el consum ecològic, l’estalvi energètic i la reducció de residus. I són els valors que volem apropar-vos cada segon i últim dissabte de mes al centre de Sant Cugat amb el Mercat de Pagès. Donar a la ciutadania la possibilitat de fer una compra responsable amb l’entorn, amb productes ecològics i de proximitat, sense intermediaris i sense residus. 

En els darrers mesos estem comprovant que cada cop més santcugatencs s’interessen per aquesta compra més conscient i respectuosa. Això fa que el Mercat no deixi de créixer i us volem presentar els últims paradistes que s’han incorporat oferint nous productes:  Menjamiques ha volgut rescatar un producte com la garrofa  i ho fam amb cremes, 100% elaborades amb productes d’alta qualitat de KM0 del Camp de Tarragona, d’on també prové l’oli d’oliva que venen al Mercat de Pagès. Ara també podràs trobar cremes i salses eco de Sant Quirze del Vallès en la parada de Sesman Organic. Des de Cal Sileta ens apropen carn de xaí i oli verd de Lleida i a la parada de Sant Antoni podrem trobar pa, dolços i coques d’anís tradicional de Vic. 

Els trobaràs els dissabtes 13 i 20 de juny de 9 a 14 h!

Els horts de l’Espai de Lleure

El projecte d'horts de l’Espai de Lleure de l’Ateneu està ubicat a Sant Francesc i es tracta d’un projecte de cultiu ecològic on les persones usuàries de l'Espai de Lleure disposen d'una parcel·la d'uns 50 m2 per cultivar verdures i plantes aromàtiques amb l'ajuda d'un monitor. Els quatre usuaris que hi participen dediquen una hora i mitja a la setmana a aquesta activitat a l'aire lliure per entrar en contacte amb la terra, entendre el creixement de les plantes, recol·lectar les verdures i relacionar-se amb les persones que gestionen la resta de parcel·les.

Al tractar-se d'una activitat molt variada, els beneficis dels horts en els usuaris que pateixen problemes de trastorn mental de llarga durada són molts: els hi dona l'oportunitat de sortir a la natura, tenir un ordre, rutines i paciència per entendre els ritmes de la terra i les estacions. També els fa estar actius físicament i tenir una bona alimentació amb els fruits i verdures que recullen de l'hort.

Els obliga a formar-se i buscar conceptes teòrics, i realitzen una activitat molt completa: des de fer planter o triar llavors fins a treballar la terra i millorar el sostrat, a instal·lar el rec i entendre les quantitats necessàries d'aigua per cada planta, la poda de les mateixes plantes, la neteja de les fulles... També aprenen com gestionar les plagues i malalties i entendre com es relacionen els cultius amb els insectes i la resta de flora i fauna... on tots els éssers que hi intervenen són necessaris.

Cada setmana es dediquen uns minuts a l'observació de l'hort, i també és important el moment de la recol·lecció i la posterior cuina dels aliments, que ens dóna l'oportunitat de compartir receptes i coneixements.

Es treballa l'autonomia dels usuaris, que fan la compra del material necessari pel manteniment dels horts (llavors, eines, cordes...) o s'organitzen per regar, així com visitar altres horts i participar de les assemblees i formacions comunitàries.

En definitiva, els horts són un laboratori viu i natural, una activitat completa amb molts beneficis pels usuaris de l'Espai de Lleure

Notícies relacionades