Publicitat

Veïns i govern acorden ubicar 27 habitatges públics de lloguer a l’entorn de l’estació de La Floresta

Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Les reunions acordades pel tinent d’alcalde d’Urbanisme, Damià Calvet, i el Consell de Barri de La Floresta per abordar la gestió de l’habitatge al barri comença a tenir concreció amb la proposta consensuada de treballar per construir un nou edifici de protecció oficial en el terreny triangular que hi ha entre el carrer dels Pinyonaires, l’avinguda de l’Estació, la plaça de l’Estació i la plaça Miquel Ros. L’actuació, com s’indica al mapa que trobaràs a continuació, preveu l’enderrocament de l’edifici on actualment hi ha el supermercat Norma i el que té just al costat per fer créixer la plaça Miquel Ros amb un projecte d’urbanització que li doni continuïtat des des l’espai enjardinat del darrer tram de l’avinguda Verge de Montserrat fins a la plaça de l’Estació.

La urbanització, a més, servirà per arranjar el darrer tram del carrer Person i el primer de l’avinguda de l’Estació així com per consolidar definitivament el terreny del Xambao com a zona verda. L’edifici en qüestió tindrà unes mides de planta baixa més tres pisos per donar continuïtat a la volumetria dels edificis del carrer dels Pinyonaires. En total, representa 2.548 metres quadrats de sostre edificable, que permetria encabir 27 habitatges per a gent gran i una planta baixa de 658 metres quadrats, 384 dels quals com a mínim s’hauran d’utilitzar per fer un equipament, en aquest cas una biblioteca, segons avança Calvet, que no descarta que l’ús públic es pugui estendre a tota la planta baixa ni tampoc que es combini amb locals comercials.

Tot i que aquesta actuació és l’única que, de moment, s’ha aconseguit consensuar entre els veïns i el govern, encara té molts interrogants pendents. El més important és la propietat dels terrenys ja que, avui dia, poc menys de la meitat són públics, el que suposarà arribar a un acord que pot passar per una compra o una expropiació o per construir l’edifici amb part dels habitatges per als propietaris i, per tant, esdevenint una promoció mig pública i mig privada. La intenció del govern, segons avança el tinent d’alcalde, és, però, poder fer una construcció totalment pública i destinar-la a habitatge de protecció oficial de lloguer per a gent gran.

Davant l’acord refermat en una reunió celebrada dimarts a la tarda, Calvet ha pres el compromís de seguir treballant en el projecte per poder anunciar concrecions. Si bé, avança que el calendari serà llarg ja que cal solucionar la propietat, redactar un projecte d’urbanització i licitar les obres, entre d’altres, abans de començar-se les obres. En una nova reunió, que han programat per al 10 de març a les set de la tarda, donarà més detalls en base al treball que s’hagi pogut realitzar.

Els projectes de l’avinguda Verge de Montserrat, aturats

Mentre avança l’únic punt sobre el que hi ha acord, de moment resten aturats els dos altres espais que havien generat debat veïnal per la possible construcció d’habitatges. En primer lloc, els terrenys de Promusa amb acord de prevenda encara no concretat a l’Institut Metropolità de Promoció de Sòl i Gestió Patrimonial (IMPSOL). Tal com va explicar Calvet arran de l’aprovació del pressupost de Promusa, aquests terrenys són de propietat municipal i tenen un acord de prevenda amb l’Àrea Metropolitana que, de moment, s’ha prorrogat fins a finals d’any i no descarta tornar-ho a fer. Quan s’arribi a un consens veïnal i s’esclareixi què es vol fer a aquells terrenys, s’estudiarà quina opció és millor: si recuperar la titularitat plena o acabar de vendre’ls a l’IMPSOL perquè sigui aquest el que desenvolupi habitatges públics de lloguer. Fins el moment, però, l’Institut Metropolità només ha fet habitatges de venda.

En segon, una pastilla de terreny, amb una parcel·la de propietat pública i una privada, entre l’avinguda Verge de Montserrat, el passatge Sant Salvador i el carrer Bona Vista, i en ple accés al carrer l’Estel, de moment en forma de camí. El projecte d’aquesta zona es va arribar a aprovar i licitar amb una previsió de 75 habitatges de compra distribuïts en diversos espais de l’avinguda. La pressió veïnal per la proximitat de la Xarxa Natura 2000 i el Parc Natural va forçar l’aturada del projecte l’any 2013. Ara fa tot just un any el govern va anunciar la seva voluntat de recuperar el projecte però apostant pel lloguer, una proposta que 12 mesos després ha de passar per buscar un consens veïnal sobre com actuar-hi.

Ja dins del carrer l’Estel, el plantejament urbanístic vigent preveu una pastilla de terreny per desenvolupar habitatge públic. Es troba just a sobre de les cases dels mestres, on s’ha de desenvolupar un projecte de masoveria urbana, i enmig de bosc, el que també genera neguit entre els veïns. El govern proposa negociar quina actuació fer amb, potser, la reducció del nombre d’habitatges respecte la potencialitat total, integrants els edificis al terreny i buscant nous models d’habitatge. Tot i que amb qualificació d’equipament, l’Ajuntament també disposa d’un darrer terreny públic sobre el qual també es podria fer habitatge específic per a joves o gent gran al passatge de Freixas. Si bé, els edificis de l’entorn són unifamiliars, el que dificulta la integració d’un edifici de protecció oficial a l’entorn.

En noves reunions veïns i govern hauran d’arribar a un acord sobre tots aquests terrenys (marcats al mapa que trobaràs a continuació), un consens que pot passar per buscar formes de desenvolupament o començar una recerca de terrenys per permutar i desplaçar els habitatges públics a algun altre indret del barri. Calvet està convençut, però, que l’actual previsió ben treballada és molt millor ja que situa els edificis a la centralitat de l’estació.

Notícies relacionades