Publicitat

Els veïns de La Floresta s’organitzen per netejar els boscos

Fotografies cedides per l'Associació el Mussol.

Veïns de La Floresta han participat aquest cap de setmana en una jornada de voluntariat per tal de netejar les deixalles dels boscos del barri. Els gairebé 80 voluntaris es van organitzar en dos grups, uns per la zona del bosc de la Serreta i els altres pels diferents boscos situats al voltant de l’estació de Ferrocarrils (FGC).

L’objectiu d’aquesta jornada és millorar estèticament els boscos i reduir la contaminació dels sòls i aqüífers, així com reduir els llocs de cria del mosquit tigre perquè les llaunes, ampolles trencades o altres recipients en els que s'hi acumula l'aigua de pluja són llocs idonis on hi creixen les seves larves. A més, com els ocells insectívors i els ratpenats són dos grans aliats en el control del mosquit tigre, s’han instal·lat sistemes per millorar la seva biodiversitat en coordinació amb els biòlegs del Parc Natural de Collserola i amb l'Àrea de recerca en quiròpters del Museu de Ciències Naturals de Granollers.

L’associació El Mussol, organitzadora de la jornada conjuntament amb el Consell de Barri, va facilitar material als voluntaris com guants de jardineria, armilles d’identificació i cabassos d’un metre cúbic, per tal de retirar tots els plàstics, llaunes, pneumàtics, vidres i diferents materials que s’han anat abocant al bosc de forma incontrolada. Pau Fortuño, membre de l’associació el Mussol, explica que a més de les deixalles més visibles i poc voluminoses es van trobar també amb diferents acumulacions de runa, bicicletes, diferents parts de cotxes i motocicletes i elements perillosos com el fibrociment d'amiant o uralita.

Els membres de l'associació demanen més implicació per part de l’Ajuntament en algunes zones verdes que molts cops són equipaments municipals i que han identificat com a molt brutes, amb brossa molt pesada i perillosa. “El voluntariat està molt bé, però falta una mica més de neteja crònica dels boscos, més ajuda per part de l’Ajuntament per retirar tot aquest munt de brutícia que acumulen els nostres boscos des de fa tants anys”, diu Fortuño, que afegeix que “com més net estigui el bosc, més còmodes estarem tots.”

Es van arribar a omplir unes 18 saques aproximadament, d’un metre cúbic de volum, cadascuna amb un tipus de deixalles, classificades i separades. Les àrees amb elements molt voluminosos o pesats, que no van poder ser retirats pels voluntaris, han estat ubicades sobre un mapa per tal d’informar a l’Ajuntament la seva retirada. Altres grups de voluntaris van extreure alguns dels elements més voluminosos i els van situar als vorals de camins o carrers per tal de fer-los visibles i facilitar la posterior retirada.

El projecte va sorgir a partir d’una iniciativa del procés participatiu per a la distribució del pressupost de lliure disposició del Consell de Barri de La Floresta corresponent a l'any 2016. Aquest projecte  va ser el que va guanyar més vots de la vintena de projectes que es van presentar. Fortuño explica que, tot i estar contents amb el total de participants, “com veiem que hi havia neguit i força preocupació entre els veïns, ens esperàvem més de 100 persones, però hi han moltes activitats i no es pot estar a tot arreu”.

No obstant, asseguren estar molt contents amb els voluntaris que van ajudar. Per agrair la feina feta als voluntaris, se’ls va obsequiar amb uns guants de protecció i una armilla commemorativa, a més del dinar popular que es va realitzar al centre Sanitari i Social de La Floresta un cop acabada la neteja. 

Notícies relacionades