Una dècada de lluita per un camí escolar segur a la Floresta

Foto: Jordi Pascual

La desesperació dels conductors que divendres passat feien sonar el clàxon contra la concentració de l’AFA de l’escola de la Floresta no és res en comparació amb la de les famílies del centre educatiu, que porten més d’una dècada de reivindicació per tenir un camí escolar segur. Els infants de la Floresta han d’acudir a l’escola a un cul de sac apartat del nucli del barri. El que podria ser un agradable passeig envoltat de bosc és tot un repte especialment en la cruïlla entre el camí de Can Pagan i la carretera de Vallvidrera. Una rotonda i cap semàfor és l’escenari que han de travessar els nens i nenes que cada dia van a peu a l’escola.

L’AFA (anteriorment AMPA) fa anys que ho reivindica i així ho recorden les expresidentes Xènia Amorós i Carola Alegre, que reconeixen l’inici de les actuacions de millora del camí escolar anys enrere però que mai han tingut la continuïtat per garantir la seguretat vial. “Fa 10 anys es va començar pavimentant Can Pagan i després es va ampliar el carrer però cal acabar-lo”, explica Amorós, “els camins escolars han de ser un compromís de l’Ajuntament”.

Per això han fet un pas més enllà i la reivindicació actual passa per tallar la carretera de Vallvidrera durant uns minuts cada divendres abans d’entrar a classe. Pancartes de paper amb dibuixos d’infants i molta canalla celebrant l’acció com si d’un joc es tractés permeten veure la senzillesa de la reivindicació, que un infant pugui acudir a la seva escola minimitzant al màxim el risc de ser atropellat.

L’avantatge de prendre-s’ho com un joc és que fins i tot els conductors més desesperats per no fer tard a la feina acaben cedint: “Si jo us defenso però no puc fer tard!” També hi ha qui acaba maniobrant entre els manifestants saltant-se la rotonda i generant un perill extra totalment innecessari. Com també hi ha tota la canalla que arriba amb el bus barri i baixa corrent entre els vehicles aturats en l’embús mentre els seus companys els encoratgen: “Venen reforços!”

“Fa un mes vam fer una altra instància a l’Ajuntament demanant que arreglin el camí i el pas per la rotonda però encara no tenim resposta”, explica Alegre, “les altres vegades que hem fet instàncies ens han dit que no”. A data de publicació d’aquest article, quatre dies després de la petició, cap font institucional ha explicat en quin punt es troba la petició de l’AFA. El proper pas, explica l’expresidenta, és l’inici d’una recollida de signatures entre les famílies de l’escola per tal de presentar-les a l’Ajuntament.

De moment, mantenen la convocatòria per concentrar-se cada divendres a les 8:30h. per fer un tall simbòlic a la rotonda de la carretera de Vallvidrera. L’acció no s’allarga més d’un quart d’hora però genera un petit col·lapse que visibilitza la seva reivindicació. “Hem de reivindicar un camí segur perquè hi ha hagut accidents i moltes famílies no s’atreveixen a arribar caminant perquè és impossible tenir una mica de seguretat”, enraona Elena Carcelén, actual presidenta de l’AFA, “continuarem sortint fins que com a mínim tinguem una resposta”.

L’accessibilitat de l’escola de la Floresta ha estat un repte constant i una de les grans batalles de la comunitat educativa. Justament per la ubicació del centre és de les poques escoles que encara conserva el transport escolar malgrat que el Consell Comarcal hagi deixat d’oferir el servei. És una batalla lluitada des del Consell de Barri de les Planes –l’escola de la Floresta és la més propera a aquest barri– i guanyada finalment al juny del 2018, quan els veïns van aconseguir el compromís de tots els grups polítics municipals de garantir la continuïtat del servei.

Però no tot han estat petites victòries, també hi ha hagut frustracions. L’any passat l’AFA va acudir a l’Audiència pública del Ple de maig per demanar explicacions al govern després d’haver quedat exclosos de la proposta dels pressupostos participatius d’unir totes les escoles amb carril bici. Segons el llavors comissionat de Participació, Joan Puigdomènech, el pressupost no permetia arribar a tots els centres però es mantenia la voluntat de créixer en aquest sentit. Les famílies també van demanar un camí escolar segur des de la plaça del Poble –Miquel Ros oficialment– i l’escola bressol la Mimosa i l’escola de la Floresta amb l’arranjament ja iniciat de la baixada de Can Llobet, la instal·lació del semàfor a la carretera de Vallvidrera i altres millores.

Notícies relacionades