Un llibre molt florestà

Foto: Xavier Palahí

Si hom es pren uns instants per fer un passeig entre els carrers sinuosos de la Floresta que s’enfilen per Collserola, el primer que denotarà és la inquietud que tenen els seus habitants. Sempre alerta a qualsevol excusa que doni peu a organitzar una trobada entre veïns. Una assemblea, una festa, una reunió per defensar interessos del barri o, simplement, una trobada d’amics. I, ni més ni menys, és una mescla de totes les mencionades el que es va viure ahir a les 7 del vespre al bar la Floresteca, situada a la plaça Miquel Ros, per a la presentació del llibre Una altra Floresta és possible.

Es tracta d’una obra composta per 38 autors, tots vinculats al barri, que pretén oferir una imatge completa de l’esperit identitari de la Floresta. Posa en primer terme el moviment associatiu i les entitats històriques que han brindat als florestans un gentilici de ple dret i honor. Maria Ferrer, una de les coordinadores del llibre, va introduir l’acte descrivint que el llibre “parla de la memòria veïnal, de les dificultats d’una comunitat per posar-se d’acord i del teixit veïnal que hem creat aquí, el qual és un bé comú”.

Les dificultats per donar vida a una publicació gestada per 38 persones, de personalitats distintes però amb la Floresta com a geolocalitzador comú, són evidents per a tots els que hi han treballat. Així ho admetien els diferents autors asseguts entre el públic en un local ple de gom a gom, al llarg de les intervencions on anaven relatant les seves experiències amb el llibre. “Per mi ha estat una activitat molt enriquidora i desconeguda”, confessava l’Isidre Marias, coautor de l’obra.

Ramon Piqué, també coordinador i exregidor per la CUP a l’Ajuntament de Sant Cugat, pretenia descriure l’essència que confecciona el llibre dient que “som usdefruits del barri, no propietaris. És per això que l’hem de cuidar a ell i a les seves relacions”. El disseny i ventall de colors de la portada també estan carregats de significat. Doncs “tot el conjunt de la portada representa la diversitat i pluralitat típiques de la Floresta”, descrivia Pere Lecha, tercer coordinador del llibre.

Amb tot, la imatge d’un senglar estampat en una bandera verda, emblema identitari de la Floresta, que presidia l’acció damunt la taula dels vocals, sembla ésser el retrat perfecte per descriure el missatge total del llibre: la Floresta és un barri amb identitat pròpia i amb un esperit veïnal inviolable que és cosa de tots de preservar.

Per enllestir l’acte, el públic va comptar amb un concert en viu protagonitzat per dos músics locals del barri. D’altra banda, a més de la presentació a la Floresta, el llibre arribarà a Sant Cugat el dia 16 de novembre a les 7 de la tarda a Cal Temerari, amb la presència de Montse Venturós, alcaldessa simbòlica de Berga.

Notícies relacionades