Un grup de residents de Vallpineda demana una consulta per abandonar Molins i adherir-se a la Floresta
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Foto: Cedida pel col·lectiu
Just quan l’Ajuntament de Molins de Rei avança cap a la urbanització del barri de Vallpineda, un grup de residents ha començat una campanya –de moment centrada a un grup de Facebook– per deixar de ser molinencs i entrar al districte de la Floresta. És una proposta encara incipient i que no ha obert la via institucional amb negociacions formals amb cap dels dos ajuntaments afectats ni els seus respectius grups polítics però que els seus impulsors pretenen enfortir durant els propers mesos veient la proximitat de les eleccions municipals.
Lluís Feliu, un dels impulsors, explica que tenen un ampli suport tot i que encara han de fer més tasca d’apropar-se a la ciutadania, especialment a aquella que no disposa de connexió a internet. El col·lectiu, diu, està format principalment per tres perfils de veïns: els que desconfien de la proposta d’urbanització perquè els recorda a un intent fallit de l’any 2000, els que no poden fer front als entre 30.000 i 50.000 euros d’aportació per parcel·la i els que tenen una perspectiva més sentimental de pertinença a la Floresta ja que gran part de la vida social la fan al barri, que comparteix diversos carrers amb Vallpineda.
El col·lectiu ha dissenyat un full de ruta aproximat que passa per conscienciar la ciutadania i, a través d’una recollida de signatures, demanar una consulta no referendària ajustant-se al reglament de participació de Molins. Consideren que si el suport és el suficientment ampli, els partits polítics es veuran obligats a escoltar la ciutadania. Establiran contacte amb els dos ajuntament i intentaran que tots dos Plens municipals acceptin el canvi de municipi, seguint l’estel del procés dut a terme a la urbanització de les Botigues de Sitges per esdevenir part del municipi de Castelldefels tot i que “amb un final satisfactoriˮ ja que allà no s’ha culminat el procés.
Feliu rebutja acceptar una Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Vallpineda a dins de Molins perquè considera que no hi ha prou població perquè sigui viable i tem que la urbanització tampoc suposarà cap canvi en aquesta possibilitat. No han valorat encara què faran en el supòsit d’entrar a un Sant Cugat en què la Floresta hagi esdevingut EMD, tal com proposen alguns veïns. Joaquim Garcia, membre de la plataforma ciutadana que impulsa una EMD florestana, veu amb bons ulls la reivindicació de Vallpineda però adverteix que no se la pot incloure en la possible nova entitat de la Floresta si no hi ha un canvi de municipi.
El canvi de municipi, reconeix Feliu, també suposarà un augment de la pressió d’impostos sobre la ciutadania, especialment pel que fa a l’IBI, però assegura que la majoria de veïns estan disposats a pagar més impostos si això es tradueix amb més serveis –o poder accedir a alguns propers, com ara tenir preferència a l’escola de la Floresta, que és més propera que les de Molins– i més qualitat de vida. Per a la negociació entre consistoris, explica, pot ser determinant la gran quantitat d’espais verds no urbanitzables, inclosos al Parc Natural de Collserola, dels quals disposa Vallpineda.
Mentre el nou col·lectiu fa les primeres passes, esperant al proper 15 de desembre per reivindicar-se en la trobada entre l’Ajuntament de Molins i els veïns del barri per explicar les reparcel·lacions i urbanització del barri, l’associació veïnal segueix negociant amb el consistori molinenc amb la voluntat de perfilar de la millor manera possible la urbanització del barri i la implicació dels veïns. “Però per què no es fa com a Can Borrull, on l’administració va guardar diners de lliure disposició del Consell de Barri de les Planes per pagar la urbanització?ˮ, es pregunta Feliu, que parla del cas de la urbanització i els desperfectes dels carrers per a pavimentar com exemples de la deixadesa que, assegura, els ha portat a convèncer-se que la millor opció és canviar de municipi.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari