Més de 30 de persones fan una cua simbòlica per demanar la reobertura total del consultori de la Floresta

Foto: Jordi Pascual

Amb una crida veïnal que segueix l’estel de la plataforma creada en contra del tancament dels consultoris mèdics de la Floresta i les Planes, més d’una trentena de persones s’han concentrat aquest dimarts al matí al davant del Centre Sociosanitari per demanar la reobertura total de l’activitat sanitària. Després que l’estat d’alarma del març suposés el seu tancament, el 2 d’octubre es va anunciar una reobertura parcial però sense un metge de referència.

En el cas de la Floresta, el consultori atén els dimarts de 8 a 14h. i els dijous de 15 a 20h. mentre a les Planes l’obertura és els dijous de 10 a 14h. Per a Oriol Ribera, veí de la Floresta, és totalment insuficient en dos sentits. D’una banda, tenint en compte la mitjana d’edat de la població del barri, demana que l’obertura sigui igual que abans de l’estat d’alarma, és a dir, cada dia. D’altra, vol que torni el metge de referència ja que hores d’ara només hi ha una infermera i una administrativa i això fa que per a algunes de les atencions s’hagin de desplaçar al CAP de Valldoreix i, en el cas de les vacunes de la grip, a la Casa de Cultura de Sant Cugat.

Així ho ha expressat Ribera davant la cua simbòlica que el veïnat ha fet a les portes del consultori com a forma de denúncia per les mancances que té l’atenció primària a la ciutat i arreu del país. Amb la mobilització han pretès evidenciar que els anuncis de la Generalitat de reforçar l’atenció primària queden en no res si es manté el tancament parcial dels consultoris de la Floresta i les Planes. “La COVID-19 ha fet aflorar la manca de recursos i els gestors han fet el que els ha donat la gana”, ha dit Ribera, “reclamem que els consultoris estiguin 100% oberts”. El veí també denuncia les dificultats de ser atesos de forma telemàtica i per telèfon.

La mobilització ha tingut el suport de la Marea Blanca Sant Cugat, que centra la seva activitat en la defensa de l’atenció primària. Roser Casamitjana, membre del col·lectiu, explica que la lluita del veïnat florestà va en la línia de les seves reivindicacions com a col·lectiu: “Cal que s’obren els CAPs i consultoris amb tots els seus efectius. Pel que fa a l’assistència primària, la problemàtica es repeteix arreu del país i ho veiem amb les múltiples manifestacions i convocatòries de vaga. L’únic que ha fet la COVID-19 és fer manifestes unes mancances que existien des del 2012”.

Per a Casamitjana, haver carregat a l’atenció primària la realització de PCRs i el seguiment de casos sense dotar-la de més recursos ha suposat incrementar el col·lapse. Davant els diversos anuncis de la Generalitat de reforçar l’atenció primària, la Marea Blanca es mostra prudent: “No és la primera vegada que es diu. Va semblar que es donava algun reforç però els professionals són conscients que el pla que s’ha presentat és insuficient perquè el reforç suposa un parell de persones per CAP. No només és l’aportació de recursos, també demanen una reforma total de la primària i del sistema sanitari”.

La Marea Blanca també demana que l’Ajuntament es posicioni més clarament en aquest afer. Casamitjana, que durant els dos darrers mandats va ser regidora d’ICV-EUiA, recorda que en el seu temps al consistori es va poder pressionar el Departament perquè finalment prengués la decisió d’obrir els CAPs a l’estiu: “No sé fins a quin punt amb la pandèmia el govern municipal té aquesta potestat però sí l’havia tingut temps enrere. Així que cal dir que la responsabilitat última de la salut dels ciutadans és de l’Ajuntament malgrat que els CAPs estiguin gestionats per la Mútua Terrassa, l’Institut Català de la Salut (ICS) o qui sigui”.

La lluita per la reobertura dels consultoris de la Floresta i les Planes va començar tan bon punt es van rebaixar les restriccions per la COVID-19, al darrer mes de juny. En la sessió plenària d’aquell mes, desenes de persones van acudir a l’Audiència pública per demanar el posicionament del govern, que es va comprometre a afavorir una reunió amb el Departament de Salut a la qual també es va remetre el veïnat de les Planes que havia demanat accions en el marc del Consell de Barri. La trobada finalment va servir per refermar la decisió i anunciar que els consultoris romandrien tancats fins a l’octubre, moment en què finalment s’ha fer una reobertura parcial.

La plataforma també va anunciar la creació d’uns consultoris de campanya que finalment es van haver de cancel·lar davant el risc de rebrot de la COVID-19. Llavors el portaveu de la plataforma, Paco Bailon, va advertir que una nova onada de la pandèmia podia allargar encara més el tancament dels consultoris. També va advertir que tampoc s’havia aconseguit tenir un metge, un auxiliar de transport sanitari ni un administratiu que garanteixi el servei als barris durant l’estiu.

El veïnat que ha organitzat la mobilització fa una nova crida per al proper dijous a les set de la tarda, en què faran una acció semblant també al davant del Centre Sociosanitari. “No ens aturarem fins aconseguir la reobertura total dels consultoris”, ha defensat Ribera.

Notícies relacionades