L'ocupació al consultori de la Floresta resisteix i les institucions i els actors socials es posicionen

Fotos: Clara Ontañón

L'assemblea de la plataforma veïnal de la Floresta ha aprovat per unanimitat, amb una quarantena de vots, que l'ocupació del consultori s'allargui fins dilluns, coincidint amb el Consell de Barri extraordinari telemàtic que s'ha convocat per tractar aquest tema. La reunió del veïnat s'ha convocat després que l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla; juntament amb el tinent d'alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat, Seguretat i Transport, Pere Soler; la regidora de salut, Gemma Arestoy i el regidor delegat de Joventut i de Participació i Barris, Marco Simarro, hagin visitat els manifestants aquest matí.

Ingla els ha recomanat que aturin l'ocupació per tal d'evitar aglomeracions al voltant de l'equipament i per prevenir possibles contagis de la COVID-19. Alhora ha donat suport a la protesta dels manifestants, però ha confessat que l'Ajuntament no té les competències per a ordenar l'obertura total dels ambulatoris. Així i tot, el govern municipal ha organitzat una reunió amb CatSalut i la Mútua de Terrassa que tindrà lloc el dimarts 27 a la qual ha convidat també als representants dels veïns de la Floresta.

Per tant, els veïns segueixen amb el seu objectiu inicial de romandre a l'interior de l'equipament fins dilluns. Alguns d'ells havien proposat a l'assemblea allargar la reivindicació més dies, una opció que s'ha descartat perquè el dimarts el centre de salut atén al públic.

Un dels membres de la plataforma, Ramon Piqué, ha dit: "L'Ajuntament comparteix la nostra reivindicació, però volem un compromís explícit i ferm. Que estiguin al nostre costat". Piqué ha contextualitzat les seves paraules en altres reunions prèvies a les accions d'aquesta setmana, quan el govern municipal havia "mantingut un paper de mediador" entre els veïns i la Mútua de Terrassa. Els manifestants han aprofitat la reunió per a organitzar-se en torns de màxim cinc persones i mantenir el centre ocupat les 24 hores.

En l'assemblea, els veïns han remarcat l'acció que es va iniciar ahir al vespre, que consideren que ha tingut un gran ressò mediàtic. I és que, a banda de la cobertura dels mitjans locals, comarcals i el suport que han rebut a les xarxes socials, aquest matí en el programa Els matins de TV3 la periodista Lídia Heredia ha entrevistat la consellera de Salut Alba Vergés i li ha preguntat sobre la reivindicació dels veïns florestans. Vergés ha contestat que: "Moltes vegades no és possible treballar en consultoris locals de la manera que s'havia fet anteriorment. Han reobert la major part però no tots ho poden fer en les mateixes condicions perquè no pots garantir aquesta seguretat (...) Hem de treballar diferent i és per això que aquest consultori local es veu afectat". La periodista ha insistit: "Llavors, el consultori es quedarà com està ara? Amb un administratiu i un infermer?" I Vergés ha contestat: "Ara ho gestionarem, amb els veïns, amb l'Ajuntament, per veure com ens en sortim però està clar que malgrat que vulguem tenir la voluntat de tenir-ho tot obert en el país, no és possible perquè estem en situació de pandèmia".

Un de les portaveus del col·lectiu florestà, Oriol Ribera, ha arengat a l'assemblea: "Ens hem de quedar fins dilluns per demostrar que no som dèbils, no només volem sortir als mitjans, volem que més veïns de la Floresta s'uneixin a la lluita i que s'estengui a més poblacions de Catalunya". Per la seva banda Juan Antonio Merino, un dels manifestants que s'ha quedat a dormir aquesta primera nit, ha explicat a elCugatenc que dos agents de la policia local han custodiat el centre de salut des de les onze de la nit fins a les onze del matí.

A continuació ha pres el torn de paraula Núria Martí, del col·lectiu Marea Blanca de Terrassa, que ha dirigit unes paraules de suport: "Us transmeto tota la nostra admiració. Teniu tot el nostre suport, crec que és important que fem xarxa entre nosaltres".

En la mateixa línia Assun Reyes, portaveu de la Marea Blanca, també ha participat de l'ocupació durant una estona aquest matí i ha expressat el seu suport a la causa florestana: "Ens uneix la lluita per la millora de l'atenció primària, volem que tornin les visites presencials i que els consultoris estiguin oberts. Estem aquí pel que els hi calgui". Reyes ha afegit que la principal tasca del col·lectiu actualment és teixir xarxa amb les causes d'altres poblacions.

Una altra reacció de suport ha sigut la de la Plataforma de Pensionistes que a través de les xarxes han expressat: "No és de rebut que amb la difícil situació de pandèmia es retallin els serveis sanitaris. Les necessitats d'assistència creixen i sembla que qui pren les decisions ho faci justament en la direcció contrària, retallant serveis".

Notícies relacionades