L’Observatori-Laboratori d’Habitatge no serà exclusiu de la Floresta

Foto: Jordi Pascual

El mandat passat va acabar amb el compromís del govern de fer un Observatori-Laboratori de l’Habitatge de la Floresta, un òrgan participat per l’Ajuntament, l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) i el Consell de Barri amb l’objectiu de fer una anàlisi de les peculiaritats del barri i fer propostes concretes en matèria d’habitatge. Segons s’havia dibuixat –tot i que fins el moment sense concreció–, aquest òrgan participatiu havia de convertir la Floresta en un àmbit d’assaig d’un model urbanístic més sostenible, cohesionador i de transició entre el món urbà i el bosc.

El tripartit, però, ha optat per redefinir l’òrgan i aglutinar-lo, segons el tinent d’alcaldia de Cohesió Territorial i Habitatge, Francesc Duch, al nou servei d’habitatge que dependrà de la seva àrea política. Es mantindrà la col·laboració amb l’ETSAV i altres organismes però encara no s’ha decidit com encabir la participació ciutadana: “Hi ha d’haver un grup estable per fer consultesˮ.

El gran canvi és que la redefinició de l’Observatori-Laboratori suposarà alterar l’àmbit territorial, ampliant-lo al conjunt del municipi. Per ara, el tinent d’alcaldia no dona detalls de com es treballaran les concrecions territorials que de facto incorporava la proposta en clau florestana en parlar de com actuar sobre un model d’urbanisme de baixa de densitat i en relació amb el parc natural de Collserola.

Tampoc queda clar si aquest òrgan esdevindrà, com s’havia proposat, una continuïtat de la feina feta pel Consell de Barri i, en conseqüència, si serà l’espai on debatre afers que preocupen el veïnat del barri. És el cas d’una promoció de xalets que el veïnat s’ha assabentat que es farà a l’avinguda Pere Planes, motiu pel qual han demanat a l’Ajuntament l’expedient i la paralització de les obres. No descarten iniciar mobilitzacions.

Davant d’això, Duch diu que el govern té coneixement d’aquesta nova promoció d’habitatges des de fa poques setmanes ja que és un tràmit que hauria fet el govern anterior sense informar al Consell de Barri. Segons el tinent d’alcaldia, es treballa amb els promotors per reajustar l’edificació o buscar una alternativa que suposi menys impacte paisatgístic.

Tal com es recull a la informació publicada a un portal immobiliari, es tracta d’una promoció de l’empresa Seniorland amb vuit habitatges aparellats de 186 metres quadrats cadascun, jardí, dues plantes i aparcament. L’edificació està prevista a dos terrenys de sumen una superfície total de 3.640 metres quadrats i ubicats en plena carena en una zona de la muntanya que ja té diversos habitatges construïts al seu voltant.

Paral·lelament el govern, segons va anunciar en l’atenció als mitjans prèvia al Nadal, encara treballa per definir un equip d’habitatge que impulsi projectes com donar més referencialitat a l’Oficina Local d’Habitatge (OLH). Núria Gibert, tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, defensa que cal fer una feina transversal que no només ha de centrar-se en l’urbanisme sinó arribar als serveis socials entenent-los com un espai d’acompanyament a projectes de vida. Ara per ara, però, reconeix que hi ha moltes línies d’actuació pendents i que bona part de la concreció arribarà amb els pressupostos, que està previst portar a aprovació inicial al febrer.

Fins ara, l’únic gran canvi experimentat en habitatge ha estat la destitució del fins el mandat passat gerent de l’empresa pública d’habitatge Promusa, Lluís Hosta, que havia estat reprovat per la comissió informativa especial sobre els contractes municipals amb Teyco i també criticat per l’adjudicació d’un pis a un dels seus fills tot i que no tenia vot en la decisió i va renunciar a tenir-hi veu pel vincle familiar. Al desembre s’ha incorporat el nou gerent de Promusa, Jordi Núñez, exresponsable de l’empresa pública d’habitatge de Sabadell, Vimusa.

Notícies relacionades