La Festa Major de La Floresta, en perill

Foto: Dionisio Giménez

Les retallades econòmiques de l'Ajuntament al Senglar Cultural (l'entitat del barri que coordina la Festa Major) poden deixar molt afeblida la programació d'una Festa Major que en els últims anys ha esdevingut un èxit tant per la programació musical, i d'altres activitats paral·leles, culturals i d'oci, com per una gran afluència de veïns, molts, fins i tot, arribats d'altres municipis de l'entorn.

La notícia va caure com una galleda d'aigua freda entre els veïns que omplien la sala del Centre Social i Sanitari de la Floresta, on el Consell de Barri celebra les convocatòries. I no és per menys: els florestans, una micropoblació que és, essencialment, gregària (diguem-ho així), se senten molt orgullosos de la seva Festa Major, una festa, que any rere any ha anat incorporant noves iniciatives, fruit del treball entusiasta d’una entitat, el Senglar Cultural, que en l'àmbit del Consell de Barri ha unit voluntats i recursos perquè això fos possible. “L'Ajuntament –va informar un dels ponents de la Comissió de Cultura– ha retallat dràsticament la seva aportació econòmica i aixè ens obligarà, segurament, a reduir la programació. Una llàstima”, es va lamentar. Doncs sí. Sigui com sigui, convé recordar, al fil d'aquesta qüestió, que el Senglar Cultural és una entitat oberta a totes les sensibilitats que tinguin per nord l'activitat ludicocultural a La Floresta i que en els últims mesos, em diuen, està fent un esforç per aconseguir una major transcendència en el barri, el que implica –afegeixen– una major presència de la gent. Per això, per tot, i per la que està caient, seria molt saludable que aquells espais dedicats a la cultura –en totes les seves formes interdisciplinàries–, comptessin amb el suport decidit dels nostres veïns, i per descomptat –i per raons òbvies– amb el de l'Ajuntament.

El que sí sembla ben encaminat és el projecte de Patrimoni i Memòria. La celebració del Centenari de La Floresta ha despertat molt d'interès entre la gent i, a més, arriba en un moment de reafirmació, doncs sabut és que l'entitat social per antonomàsia comença pel lloc dels somnis que és l'espai que compartim diàriament. Deu ser per això. O potser perquè ens agrada saber com érem, com eren... Doncs això, deia que aquí, en aquest punt, hi ha cabuda per a l'optimisme. “Hi ha bon rotllo”, m’apunten a cau d’orella. D'acord, sí. S'han celebrat reunions amb Cultura de l'Ajuntament, trobades de les quals un representant del Centenari informa a l'assemblea que hi ha una proposta per crear una comissió tècnica paritària per tirar endavant el projecte. I és que d’un esdeveniment com aquest s'espera que estigui present el teatre, el documental, les exposicions, la fotografia, el cinema, la història local, etc.

Comissió de Medi Ambient

Sens dubte és l'espai més compartit, en el qual participen 14 persones, totes amb responsabilitats en diferents projectes o àrees de treball. Així, en l'informe presentat al Consell de Barri, per Pau Fortuño, aquest dóna compte que en les reunions del 14 de febrer (a la qual, per cert, estava convidat el regidor de Medi Ambient, perquè expliqués els problemes de la contaminació lumínica, entre altres assumptes, i que, ni tan sols va respondre a la invitació cursada) s'informa sobre les empreses que han redactat el projecte per a la renovació del clavegueram i renaturalització de la riera Saladrigues –el van presentar a l'EMD de Valldoreix–. En l'informe s’explicita que el projecte s'ha ampliat, segons sembla, per renovar les línies de clavegueres de la zona de La Floresta que està entre el Coll de Porters i l'Arrabassada i que després passa per Can Trabal. Aquesta comissió ha sol·licitat a l'Ajuntament que presenti en els mesos de setembre i desembre els plànols del projecte impresos i exposats al Centre Sociosanitari.

Carles Conejero, també de la Comissió, informa del Projecte Senglar. Explica que s'han fet tots els tallers per a nens i nenes de primària de La Floresta per parlar del senglar i facilitar la informació precisa. Va denunciar que, paral·lelament, ha tingut informació que l'Ajuntament ha contractat una empresa perquè, de forma discreta, fes moltes captures de senglars. “Cal reclamar explicacions a l'Ajuntament ja que, tot i que saben que la UAB està realitzant estudis del senglar a La Floresta, ha optat per ordenar aquestes captures sense informar els investigadors, fent perillar la validesa de les dades que es recullen”.

Un més, el Victor, informa sobre el projecte de recuperació de la Font del Fumet (potser la més emblemàtica del barri, l'existència va estar vinculada al Sanatori, de la zona alta de La Floresta). A l'espera que sigui triada en els pressupostos de 2018. L’informe de la Comissió de Medi Ambient és prolífer, doncs abasta de la iniciativa de Maria Jesús sobre les fonts que, pel que sembla, vol recuperar la Diputació de Barcelona a la recollida domèstica de deixalles: una forma nova de recollir-la amb nous contenidors. I en fi, més iniciatives en aquest camp: la d’autoproducció energètica en el Centre Sociosanitari a la neteja dels boscos de la Floresta, amb voluntariat, per citar dues més.

 

Guia contra la violència Masclista

“Som un equip potent amb un munt de coses que farem”. Així es va obrir pas Gemma, de la Comissió d'Igualtat. I aquest afany es concretarà en una Guia contra la Violència Masclista a La Floresta. “I no només això”, va proclamar. Ella i algunes amigues més treballaran en els temes d'igualtat, faran enquestes, sondejos d'opinió i tot allò que serveixi per sensibilitzar el barri –i a tots els barris– que en aquest assumpte cal treballar molt i donar un cop de home. La idea presentada a l'assemblea per Gemma va ser molt aplaudida, i des de la fila 2 de la sala es va sentir una veu contundent: Bé! Era la veu de Merino.

Notícies relacionades