Publicitat

Manel Berenguer: "Els nens estimen els homes i les dones per igual, els que tenim el problema som els adults"

Fotografies: Anna Poquet

Manel Berenguer, un dels membres del Senglar cultural, organitzadors de la cavalcada de La Floresta, ens explica les novetats d’enguany. Els Reis Mags d’Orient arribaran el dia 5 de gener a les 17:15 hores en tren, i des d'allà s'adreçaran als infants del districte abans de començar el recorregut. A les 19:30 hores arribaran al Casino, on rebran les cartes dels infants i oferiran una xocolatada a tots els assistents.

– Un any més els nens i nenes de La Floresta sortiran a rebre els reis Mags d’Orient però quina és la principal novetat amb la que es trobaran?

– Amb la col·laboració de nous col·lectius que altres anys no han participat i que aquest any ens ha arribat d’Orient, la notícia és que ens portaran dues reines magues, Melcior i Baltasar, a part del rei Gaspar.

– Creus que els hi xocarà als nens el fet que dos dels tres Reis d’Orient siguin reines?

– Personalment no tinc nens, però he sigut nen i la fantasia que he viscut des de petit. Crec que si els meus pares han sigut capaços d’explicar-me que Baltasar, Melcior i Gaspar estaven al mateix temps a La Floresta, Sant Cugat, Rubí i a tots els barris de Barcelona, per la mateixa regla de tres, es pot explicar que aquest any hi hagin dues reines i un rei. És a dir, la fantasia és fantasia que és el que fa que aquest dia sigui màgic. Tinc la fe que, per part dels nens, no hi haurà cap mena de problema. Els nens s’estimen els homes i les dones per igual, els que tenim el problema som els adults. Les persones s’acostumen a les coses i treure a la gent gran de les seves costums costa. Però quan són tant petits, la il·lusió es la il·lusió.

– Per tant, des del vostre punt de vista, aquest fet no canvia la història.

– Tres persones fa moltíssims anys van anar al portal de Jesús i li van fer tres regals, aquestes tres persones simbolitzen, a més, tres ètnies culturals diferents, per tant, ja que simbolitzen la varietat entre races humanes, també haurien de simbolitzar la varietat entre els gèneres. En realitat el que ve a dir la història és que les forces unides de tot el món donaven suport a Jesús i al seu naixement; tots els generes del món, homes i dones.

– A què és degut aquest canvi?

– Ha estat una notícia que ens ha arribat d’Orient. Al Senglar Cultural hem rebut una carta dient que aquest any vindrien una Baltasar i una Melcior a part del rei Gaspar i acollirem tant bé com puguem aquest esdeveniment.

– Sabeu d’altres pobles o ciutats que també arribin reines magues?

– Fins ara, personalment, havia escoltat que a València i a Madrid també havia passat el fet que des d’Orient havien enviat reines magues. L’altre dia ho comentava al poble d’Andalusia de la meva mare, que està per Córdoba i és un poble molt petit, d’uns 1000 habitants. Al fer el comentari amb les meves tietes, no els hi va sorprendre gens, perquè resulta que allà, des de fa molts anys, tenen reines magues. Em va sobtar, pel fet de ser un poble molt religiós, ple de banderes del naixement de Jesús per tot arreu, que tothom va a misa, etc. Doncs es veu que en aquest poble com són pocs és molt normal que les dones facin el paper de reis, perquè pocs homes s’ofereixen per fer de Reis Mags. 

– Quins altres canvis hi haurà en la cavalcada de La Floresta?

– Cada any hi ha un excedent de caramels molt gran, perquè La Floresta vulguis o no, no és molt gran, hi han molts carrers sense sortida i hem pensat que millor reduir fins a un total d’uns 400kg de caramels per no malgastar recursos. És una mica trist veure dues setmanes després de la cavalcada caramels aplastats per tot el carrer, que sembla que als carrers els hi agafarà una sobredosi de sucre.

– Com és el format de la cavalcada de La Floresta?

– A La Floresta som unes 5000 persones, és més familiar que la cavalcada d’un Sant Cugat i en relació al que fem, els nostres Reis Mags venen amb transport públic i no en helicòpter privat. Des del Senglar Cultural, que no deixem de ser res més que veïns i veïnes voluntàries que volem que La Floresta tingui de tot, més cultura, més festa i més activitats, en compte de deixar que l’Ajuntament ho organitzi o directament no ho organitzi perquè a Sant Cugat ja n’hi ha una, l’aposta que fem des de temps històrics és fer-ho nosaltres mateixos, amb el finançament de l’Ajuntament, ja que, és part del pressupost anual.  

– Qui donarà la benvinguda als Reis Mags?

– Abans l’Ajuntament ens portava un polític per donar la benvinguda, però des de l’any passat vam demanar que fossin els propis florestans i florestanes els que rebessin els Reis Mags. L’any passat vam fer que el Centre Obert, el centre d’infants de lleure, rebessin els reis i aquest any, per qüestions organitzatives, la rebuda la farà l’Assemblea de Joves de La Floresta.

La gràcia que es faci des del voluntariat és que no hi ha una relació tant marcada entre servei i client com acostuma a tenir, per exemple, el consistori. Aquí hi ha una relació més de tu a tu, entre tots fem. Una cosa molt típica de La Floresta és que quan toca recollir tothom recull, no hi ha una brigada especial per recollir, tothom col·labora.

Notícies relacionades