Publicitat

Els florestans demanen més escolta als veïns en la definició de la mobilitat del barri

Foto: Jordi Pascual

Diversos assistents al Consell de Barri del maig a La Floresta han criticat als representants tècnics de l’Ajuntament el procés seguit per aprovar el nou pla de mobilitat del barri ja que consideren que no s’ha tingut prou en compte la visió dels veïns. Marina Casals, directora de Participació, ha explicat que ara per ara s’ha de treballar en base als resultats d’un estudi elaborat pel consistori, permetent arribar al setembre o l’octubre amb la presentació dels resultats i l’aprovació del document per part del Consell. Posteriorment el Ple municipal l’hauria de ratificar.

El treball fet fins el moment, explica la tècnica, ha tingut en compte, sobretot, el respecte a les artèries principals del barri. A partir d’aquí, busca solucions de doble sentit amb apartadors, semàfors i/o plataforma única per a la majoria de carrers tot i que en alguns casos es proposarà la implementació d’un únic sentit de la marxa. Alhora, el pla haurà de contemplar la mobilitat també per als vianants ajustant les voreres a les mides establertes per la legislació vigent, dos metres d’amplada.

Alguns dels veïns, però, no veuen amb bons ulls el funcionament i proposen més reunions mixtes de la comissió de mobilitat específica del Consell de Barri, que lamenten que ha estat ignorada durant el procés, amb els tècnics. Tampoc creuen que obrir la fase en què més implicació ciutadana pot haver entre el juny i el juliol sigui la millor aposta ja que hi ha gent que marxa de vacances. “El grup motor ha estat un despropòsit”, denuncia Ramon Piqué, expresident del Consell i veí del barri, tot apuntant a la participació de representants tècnics d’altres zones del municipi mentre s’obvia el parer dels florestans.

També Xènia Amorós, veïna i mare de l’escola del barri, critica el procés i l’estat de la mobilitat amb un camí segur cap al centre escolar que no arriba. Recuperant les crítiques que l’Associació de Familiars d’Alumnes (AFA) va fer a la darrera Audiència pública, ha recriminat que el projecte per fer un carril bici que connecti els centres educatius recollit com a opció als pressupostos participatius deixi de banda l’escola de La Floresta. Així mateix, ha recriminat la resposta del comissionat de Participació, Joan Puigdomènech, qui, lamenta, s’ha penjat medalles per accions desenvolupades quan la majoria d’elles han costat anys de pressió dels veïns: “Són moltes les inversions fetes durant els darrers anys però ínfimes si es té en compte el punt del qual sortíem”.

Guillermo Gallego, representant de l’Associació de Veïns i Propietaris, tampoc entén que l’Ajuntament ja hagi treballat tècnicament un principi de proposta que es podria arribar a aprovar durant la propera tardor quan ni tan sols ha informat al veïnat sobre com ha anat el concurs públic per a la primera fase del Pla de Mobilitat. Alhora, ha demanat coordinar les properes accions que tinguin a veure amb la mobilitat amb la comissió creada específicament al Consell per tractar aquests aspectes.

Casals es defensa dient que fins ara s’havien de fer reunions àgils amb un grup motor i representants tècnics de participació i mobilitat. Davant les peticions, ha cridat a participar a les comissions tot just ara que s’inicia la fase de concreció d’allò derivat de l’anàlisi realitzada. Part de la millora de la mobilitat, però, també vindrà pels diners de lliure disposició derivats a l’Assemblea d’Infants, que permetran arranjar alguns trams del camí escolar, tal com s’ha explicat només començar el Consell.

Un protocol per cedir els materials municipals

La sessió de maig del Consell també ha servit per donar el vist i plau a un protocol específic per a la cessió del material municipal aconseguit per al barri a través dels diners de lliure disposició. Es tracta d’un equip de música petit, un de gran, un projector, una pantalla i micròfons sense fils. Algunes d’aquestes eines suposaran haver de tenir o contractar un tècnic de so professional per tal de poder-ne fer ús. Tot el material es troba al Casino i és allà o a través del web que s’hauran de fer les reserves. S’hi recullen infraccions que poden ser sancionades amb la no cessió del material per garantir el bon estat dels aparells.

Nomenclàtor, protocol contra la violència masclista i més

El Consell també ha recollit diversos temes que porten treballant-se temps. D’una banda, s’ha refermat en la voluntat d’anomenar parc de les dones al parc del davant del Centre Sociosanitari i rebatejar la plaça Miquel Ros per la plaça del Poble en homenatge a Ramon Borda. La comissió de nomenclàtor havia fet propostes alternatives –parc del 8 de març i buscar una altra ubicació per a la plaça del Poble– però els veïns s’hi han refermat tot acceptant poder moure el nom de Miquel Ros a un altre indret.

Així mateix, la comissió d’igualtat ha donat a conèixer les primeres línies del protocol per prevenir i actuar davant de la violència masclista amb la voluntat d’implicar entitats i comerços i arribar també a la gent no organitzada. Abans de tenir el document definitiu, busquen aportacions de la resta de comissions de l’òrgan participatiu. Un cop aplicar, es cartografiarà el barri amb aquells comerços i entitats que hi han donat suport amb la voluntat de crear una xarxa segura en la quotidianitat de les florestanes.

Els assistents també han donat el vist i plau a les propostes sorgides de les votacions dels diners de lliure disposició d’enguany i s’han assabentat de la mà de les comissions d’altres novetats com, per exemple, la inauguració del Casal Jove de manera provisional reorganitzant els espais del Sociosanitari el proper 9 de juny i els avenços de la comissió del centenari de la creació de La Floresta, que prepara una exposició a visitar en diferents indrets del barri, activitats lúdiques i un documental.

Notícies relacionades