El Consell de Barri s’emplaça a seguir millorant la participació durant el nou mandat

Foto: Jordi Pascual

Les eleccions del 2015 i la decisió que l’oposició pogués encarregar-se de presidir els Consells de Barri va ser una finestra d’oportunitat per a la Floresta, un barri que venia d’una frustració participativa que va tenir com a màxima expressió l’organització veïnal al voltant de la Floresta Parla. Les frustracions del mandat anterior han esdevingut un aprenentatge per a aquest, que ha estat el moment clau de la transformació del Consell de Barri.

El primer president de l’òrgan en aquesta nova etapa, Ramon Piqué, ha aprofitat la darrera reunió del mandat per dir que s’han aconseguit moltes millores respecte als Consells en què els veïns criticaven els polítics mentre aquests aguantaven el tipus sense transformar la crítica en una oportunitat. Ha cridat, però, a ser crítics i escoltar aquells que hi veuen mancances per aprofundir en la millora del model participatiu florestà, limitat per la incapacitat de l’òrgan de prendre decisions vinculants.

El darrer Consell del mandat ha estat un autohomenatge florestà amb un únic punt realment rellevant com és la validació de l’acord del Pacte de Convivència sobre els diumenges a la plaça del Poble –oficialment Miquel Ros–. La resta ha estat celebració, començant pel videoclip del Consell d’Infants i acabant, com sempre, amb un concert; aquesta vegada de la Coral Tardor.

Les comissions han pogut fer balanç d’uns quatre anys de dedicació intensa amb només una crítica en comú, la manca de suport de l’Ajuntament en alguns aspectes tot i que reconeixent al mateix temps moltes mesures que haurien estat impossibles sense la col·laboració del consistori. La comissió educativa, per exemple, ha fet 35 reunions que han servit per donar forma a l’Espai Jove, al Consell d’Infants i a l’acompanyament de famílies en procés d’escolarització, entre d’altres. També han participat en la creació de la llegenda de la Floresta i en els treballs previs a l’elaboració del nou Pla de Drogues a nivell municipal.

La comissió de Cultura ha reconegut la importància d’incorporar el Senglar Cultural com a entitat que ha renunciat a la seva independència total per acabar prenent decisions de manera col·legiada amb la resta d’actors culturals que s’han apropat al Consell de Barri. En els dos anys en què l’entitat i la comissió són a la pràctica un mateix tot s’han aconseguit fites, entre les quals destaquen la consolidació de les celebracions de festes tradicionals com Sant Jordi i la revetlla de Sant Joan.

En l’àmbit de la memòria la comissió ha esdevingut doble, la de memòria i la del centenari. Aquesta segona ha centrat bona part dels esforços del Consell de Barri per tal d’aconseguir una àmplia programació per celebrar els 100 anys de la Floresta incorporant apostes com un teatre, un documental i dues publicacions. A més, s’ha fomentat un museu digital perquè no es perdi el patrimoni i la memòria.

L’antigament anomenada comissió d’igualtat s’ha convertit en la comissió feminista, que ha tingut com a aposta principal fins el moment l’elaboració d’un protocol a mode de punt de partida comunitari i en evolució que pretén tenir accions en contra del masclisme i l’assetjament en àmbits diversos com ara l’oci, la Festa Major i l’àmbit socioeducatiu. En la propera Festa Major hi haurà un punt lila autogestionat per les florestanes i amb una òptica d’autodefensa feminista.

La comissió de serveis a la ciutadania ha demanat tenir una guia integral dels serveis mentre ha recopilat informació al respecte. La de medi ambient, que ha tingut una participació irregular, ha estat al darrere de les neteges dels boscos i altres accions tot i que demana més implicació de l’Ajuntament en afers com el clavegueram de la riera Saladrigues, la protecció dels contenidors de residus i la comunicació de les accions referents a medi ambient.

Finalment, la comissió d’urbanisme, mobilitat i habitatge ha estat la que segurament més interès ha despertat als mitjans arran del debat sobre el model d’urbanisme i habitatge de la Floresta, un repte que s’abordarà a través de l’Observatori-Laboratori de l’Habitatge de la Floresta que tot just comença a prendre forma. També s’ha començat a treballar el Pla de Mobilitat i queden reptes com ara la segona fase del Pla de Millora i el foment de l’energia fotovoltaica.

Notícies relacionades