La Floresta i el canvi de tarannà dels últims anys

Plaça del centre de La Floresta. Fotografies: Anna Poquet.

El vice-president de l’Associació de veïns de la Floresta, Josep Comellas, valora positivament els canvis que s’estan portant a terme al barri en els últims anys, degut principalment, al nou consell de barri i al Pla de Millora, ja que, assegura que l’atenció rebuda per part de l’ajuntament ha estat deficitària durant molts anys.

Una de les principals preocupacions dels veïns de la Floresta és el mal estat dels carrers, places i escales. Un fet que s’està intentant solucionar amb el nou Pla de Millora, en el que s’han invertit gairebé dos milions d’euros, segons explica Josep Comellas, que assegura que “Fa cosa d’un any i mig passaves per alguns carrers de la Floresta i eren un desastre, però amb les actuacions del Pla de Millora el barri està realment en millors condicions”.

Un dels carrers asfaltats de La Floresta.

A més, els veïns de la Floresta creuen que és necessari que el barri tingui una brigada pròpia de manteniment, tal com ha reivindicat Les Planes en els últims mesos, per tal de poder actuar més ràpidament i sense tenir que dependre tant de Sant Cugat. Comellas lamenta que, en el que menys s’està invertint és en el manteniment del barri i explica que “ està molt bé i és necessari que s’arreglin els carrers, però també és important el seu manteniment dia a dia i això només és possible amb una brigada de manteniment fixe en el barri com se li ha concedit a Les Planes”.

 Un Pla de Millora de pols i fang

Durant els últims dies d’agost s’està acabant d’asfaltar el carrer de les ones, situat al sector del golf de Sant Cugat. Un cop acabat d’asfaltar aquest carrer, es dóna per finalitzada la primera fase del Pla de Millora, un pla conegut també com el pla de pols i fang, ja que, el que s’ha fet en la primera fase ha estat asfaltar 41 carrers per tal d’evitar la pols a l’estiu i el fang a l’hivern.

A diferència de la primera fase, que ha beneficiat especialment la circulació de vehicles, la segona fase beneficiarà als vianants, ja que, a partir de setembre, es portarà a terme un projecte de participació on la gent del barri començarà a dir quines escales, passatges i corriols creuen que estan en més mal estat i que per tant cal actuar, tal com es va fer amb la primera fase.

Escales del barri de la Floresta prop del Casino.

“Si canvies les places o si les fas noves, automàticament entra en joc el problema de la mobilitat i circulació i amb això és amb el que s’està treballant ara” diu Comellas. Es refereix a les propostes que han sortit del procés participatiu de les tres places que s’emmarca en la continuació del Pla de Millora.

Comellas explica que, a hores d’ara, tan la Plaça del centre com Pere Planas, es troben en una fase d’estudi de mobilitat, ja que, tot i que ja està gairebé enllestida l’actuació que es portarà a terme, “canviar la plaça significa canviar els carrers que accedeixen a ella”. A la plaça del centre, per exemple, es troben amb el problema de la parada de l’autobús, que haurà de canviar de lloc així com passa a la Plaça Pere Planes, on s’està buscant un lloc per al correcte estacionament del transport escolar.

Les obres per remodelar la Plaça del Centre començaran al primer trimestre del 2017

Pel que fa el pont del Diari, un cop desestimada la seva remodelació, s’han realitzat petites actuacions durant l’estiu, com per exemple, el nou pas de vianants. Per tal de poder actuar bé en aquesta plaça, s’hauria d’ampliar el pas del pont i “això és cosa dels ferrocarrils de la Generalitat, per tant ens veiem molt lligats alhora d’actuar en aquesta plaça”, explica Comellas.

A més, la problemàtica dels porcs senglars s’està convertint en un problema de seguretat ciutadana del qual Comellas creu que cal començar a afrontar seriosament, ja que, explica que “no només et poden sortir en qualsevol moment, sinó que els voltants dels contenidors es converteixen cada nit en un festival”. Per evitar les destrosses que porten a terme els porcs senglars cada nit, amb les deixalles escampades per tot arreu, s’està estudiant o bé el soterrament dels contenidors o bé que estiguin tancats per tal que els senglars no tinguin accés.

Valoració dels veïns de la Floresta

Després de gairebé un any des del canvi de mandat, l’associació de veïns valora positivament la tasca que està realitzant Ramon Piqué (CUP-PC), ja que asseguren que es comencen a veure resultats en el barri, tot i que encara queda molt per fer, com per exemple, l’aturada en l’aplicació de la masoveria urbana 6 mesos després de l’adjudicació de les places.

A més, tal com van reclamar membres del Col·lectiu de la Gent Gran durant la Festa Major d’enguany, els veïns demanen des de fa temps actuacions com que l’autobús arribi al Centre Sanitari, la construcció d’un ascensor a l’estació de ferrocarrils pels florestants que arriben de Terrassa o Sabadell i a més, la situació estratègica de les parades dels busos no acaba d’agradar a tothom.

En definitiva, gràcies al Pla de Millora, el nou consell de barri i la bona implicació dels veïns en els nous grups de treball, s’estan portant a terme millores en un barri que ha estat abandonat durant molts anys. La satisfacció de viure a la Floresta ha augmentat durant els últims anys segons xifres de l’Observatori Ciutadà, amb una qualificació del 7,85 segons l’últim informe (febrer 2016).

Notícies relacionades