Ajornat el desnonament d’una parcel·la ocupada on viuen vuit persones

Fotos: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La concentració de desenes de persones al davant d’una parcel·la del carrer Bonavista de la Floresta ha servit per aturar un desallotjament aquest dimecres al matí. La convocatòria feta pública pel Sindicat de Llogateres per evitar el desnonament de Bienvenido, un home de 67 anys que en fa tres que viu a la parcel·la –primer en una tenda de campanya i ara a una habitació–, ha estat clau perquè la comitiva judicial i els serveis socials hagin pactat l’ajornament de l’execució fins al juliol mentre es busca una solució habitacional per a l’afectat.

“El terreny porta més de 20 anys abandonat i per això durant els darrers 12 ha estat ocupat”, explica Cristina, una de les vuit persones que diu que ocupen la parcel·la, “hi han viscut dues famílies, s’han criat infants, ara hi ha una persona de 67 anys i altra gent que viu acampada”. Els ocupes demanen que no se’ls faci fora no només per l’ús d’habitatge sinó també perquè aquell indret ha esdevingut un centre social amb tallers d’autodefensa feminista i tot tipus d’activitats: “És un lloc per al poble”.

Segons Cristina, han tingut tres judicis guanyats però en el quart ha arribat una ordre de desallotjament, com la que ja van tenir anys enrere. “La propietat és de l’empresa immobiliària i de construcció Marcove, no crec que els hi vagi d’una parcel·la”, argumenta l’ocupa, que també posa en valor les tasques de manteniment que s’han fet des que es va ocupat l’espai.

Òskar Martí, representant del Sindicat de Llogateres, explica que com a entitat només tenien constància del cas de Bienvenido, que “és una persona sense recursos que va ocupar el terreny fa tres anys i que porta tota la vida vivint a la Floresta”. “En aquest cas el més important per a nosaltres és que el Bienvenido pugui seguir tenint un habitatge”, explica Martí, “el llançament s’ha ajornat fins al juliol i durant aquest temps els serveis socials i ells han de treballar per trobar un habitatge”.

Bienvenido diu que fa tres anys que està en contacte amb els serveis socials i demana poder seguir a la Floresta, rebutjant frontalment la possibilitat d’una resposta habitacional a Barcelona: “Soc d’aquí de sempre i les complicacions de la vida m’han portat a aquesta situació però veient com està el Mediterrani, Palestina... prefereixo que arreglen la resta i jo ja me’n sortiré”. L’afectat ha posat en valor el suport i l’estima rebuda des que ocupa la parcel·la del carrer Bonavista.

La concentració d’aquest matí s’ha desenvolupat sense incidents. Les persones s’han concentrat a la porta de la parcel·la i han penjat diversos cartells amb el símbol okupa i amb el lema “una kasa okupada, una kasa encantada” i “pel dret a l’habitatge digne i adequat, ningú al carrer”. L’arribada de la comitiva judicial ja ha deixat clar que, veient la concentració i la situació de vulnerabilitat de Bienvenido, el desallotjament s’havia d’ajornar. Quan s’ha confirmat la notícia, les persones concentrades han esclatat en aplaudiments.

Notícies relacionades