Acaba l’ocupació del consultori de la Floresta sense data per a la reobertura total ni per a la reunió amb Salut

Foto: Cedida per Juan Merino

El Departament de Salut encara no ha concretat el dia i l’hora de la reunió sobre l’obertura parcial dels consultoris de la Floresta i les Planes que inicialment s’havia previst per a aquest dimarts. Així ho ha anunciat la regidora de Salut, Gemma Aristoy, al Consell de Barri de la Floresta celebrat aquest dilluns per la tarda, set hores i mitja després que s’hagi acabat l’ocupació del Sociosanitari que va començar el dijous passat com a forma de protesta per demanar el retorn de l’activitat sanitària prèvia a la COVID-19. En conseqüència, tampoc es té cap data per a la possible reobertura total.

La reunió de l’òrgan territorial de participació s’ha iniciat amb la lectura del manifest del veïnat que ha participat en l’ocupació, que ha estat llegit per la sotspresidenta, Xènia Amorós: “Els intents per fer que la Mútua de Terrassa i el CatSalut optessin per la reobertura dels serveis han estat debades. Hem de recordar que ja hi va haver una reunió al juny en la qual la Mútua de Terrassa es comprometia a reobrir els serveis a primers d’octubre, però només es van obrir de manera parcial, la qual cosa no ha estat ben rebuda pel veïnat”.

En aquest comunicat s’explica que s’ha decidit acabar amb l’ocupació davant les noves restriccions per la COVID-19, per no entorpir les atencions mèdiques del dimarts, per la convocatòria del Consell de Barri i pel compromís de fer la reunió amb el Departament i l’Ajuntament. La lluita iniciada per la Plataforma contra el tancament dels consultoris de la Floresta i les Planes ha rebut el suport explícit de la Marea Blanca, de la Plataforma de Pensionistes i de Sant Cugat en Comú.

El divendres, primer dia complet d’ocupació, també va tenir la visita i el suport del govern municipal, que inicialment havia recomanat al veïnat acabar amb l’ocupació per motius de seguretat sanitària però compartint la reivindicació. Va ser llavors quan es van comprometre a fer una reunió que, per ara, encara no té data concreta. Aristoy ha dit que, davant la manca de competències de l’Ajuntament, sempre que han rebut peticions dels veïns, les han traslladat al Departament sense obtenir cap resposta: “És una impotència brutal”.

És per això que Guillermo Gallego, membre de l’Associació de Propietaris i Veïns de la Floresta, ha cridat a instar directament la consellera de Salut, Alba Vergés. Diversos veïns han demanat a l’Ajuntament un posicionament més clar. En aquest sentit, Jesús-Àngel Prieto, membre de l’associació de veïns del Faig i de la Marea Blanca, ha explicat que des del col·lectiu en defensa de la sanitat pública ha preparat una moció per demanar la reobertura dels CAPs i els consultoris, per garantir les visites presencials i prioritzar la despesa sanitària en l’atenció primària. En aquest sentit, el president del Consell, Marco Simarro, ha valorat que el debat ha d’arribar a més instàncies polítiques que el consistori.

Amorós ha enumerat un seguit de preguntes sense resposta: “quin cost ha tingut la suposada ampliació de serveis de la Mútua de Terrassa?”, “si s’ha reorganitzat el servei, quins s’han deixat de prestar?”, “quantes persones s’atenien amb atenció domiciliària abans de la pandèmia?”, “per què s’ha optat per una reobertura parcial i no s’ha dotat de metges?”, “per què la vacunació de la grip s’ha centralitzat a Sant Cugat?”, “quins recursos s’han posat per facilitar el desplaçament a Sant Cugat?” i “quantes visites domiciliàries es fan actualment?”

La sotspresidenta, en nom del veïnat mobilitzat, ha assegurat que la COVID-19 no és una resposta suficient. També ha dit que la nota de premsa que el govern va fer després de la visita del divendres no es pot considerar un comunicat i per això ha demanat un posicionament més clar del consistori. Aristoy ha reconegut que el govern municipal no té resposta a totes aquestes qüestions tot i que les ha preguntat al Departament en diverses ocasions.

Entre peticions de fiscalització del servei i perquè l’Ajuntament es posi al costat del veïnat i no com a mediador, l’expresident del Consell i veí florestà Ramon Piqué ha proposat la creació d’una comissió d’estudi de la salut al municipi per conèixer a fons els punts febles i exigir accions a les administracions competents amb més coneixement de causa. No s’ha arribat a concretar aquesta proposta.

L’ocupació del consultori va començar el passat dijous al vespre, quan l’acte de protesta iniciat a les set de la tarda va esdevenir una acció reivindicativa amb cinc veïns ocupant el Sociosanitari. Durant el primer dia van rebre la visita del govern municipal i van aparèixer a mitjans de comunicació locals i nacionals, posant sobre la taula una problemàtica en l’atenció primària que a Sant Cugat afecta directament a la Floresta i les Planes però que és comú a tot el país.

Els suports han estat diversos i han servit per recordar que l’atenció primària s’ha vist alterada de forma generalitzada. Tant la Marea Blanca com la Plataforma de Pensionistes han demanat garantir l’atenció. Els primers han centrat l’atenció en l’atenció primària tot dient que l’anunci de reforç del govern de la Generalitat és insuficient. Els segons han lamentat que el tancament es produeixi en el marc de la pandèmia: “Les necessitats d'assistència creixen i sembla que qui pren les decisions ho faci justament en la direcció contrària”.

Sant Cugat en Comú, per la seva banda, en una resolució emesa el passat divendres, també ha lamentat la situació i ha recordat que és generalitzada a tota l’atenció primària: “El passat mes de setembre aquests serveis van ser reoberts de forma parcial, equiparant-se a la situació que ja vivien tant el CAP de la Mina, com el de Can Matas i Valldoreix, a mig gas i prioritzant l’atenció telefònica”.

Tot i la reivindicació dels darrers mesos –amb participació a l’Audiència pública–, l’ocupació, els suports i el Consell de Barri, per ara els consultoris segueixen amb l’atenció parcial. En el cas de la Floresta, el consultori atén els dimarts de 8 a 14h. i els dijous de 15 a 20h. mentre a les Planes l’obertura és els dijous de 10 a 14h.

Notícies relacionades