Revifem la festa, recuperem la reivindicació

Aquest cap de setmana és la Festa de la Tardor, la festa grossa de les entitats i l’associacionisme de Sant Cugat.

Es tracta d’una celebració amb més de 40 anys d’història que té els orígens en els primers anys de la recuperació de les institucions després de la dictadura franquista. En aquell moment el teixit associatiu de la ciutat es va ajuntar per reivindicar el seu valor i alhora reivindicar les institucions democràtiques amb el lema “Recuperem les institucions del poble per al poble”.

Al llarg de les dècades aquest espai de trobada ha anat evolucionant i reflectint les diverses reivindicacions del teixit associatiu de la ciutat: infraestructures, espais, conservació del patrimoni, torre negre, i un llarg etcètera.

Alhora un espai de trobada d’entitats com la Festa de la Tardor també ha vist reflectit les fluctuacions en la fortalesa del teixit social, així com noves dinàmiques que s’han creat al llarg del temps. Si bé ara fa 40 anys les entitats s’auto-organitzaven i auto-finançaven avui en dia moltes estem ja acostumades a comptar amb un suport institucional que ens ha fet perdre aquest hàbit tant important per la fortalesa i l'autonomia de la societat civil.

Enguany l’organització de la festa ha estat coordinada per una nova comissió que ha entrat amb ganes renovades recollint el llegat de l’anterior comissió. Hem volgut començar a treballar per sortir de les inèrcies i tornar a traslladar debats a l’assemblea de entitats. Alhora, més que un cap de setmana amb desenes d’entitats fent coses al costat les unes de les altres comencem a construir sinergies entre entitats fent-nos així més fortes, que és el cap i a la fi un dels principals objectius de la Festa de Tardor. És clar, no podem oblidar les dinàmiques de cada entitat i les necessitats particulars, però com deia aquell, és anar-hi, anar-hi i anar-hi.

Un bon exemple d’aquest nou caràcter de l’assemblea d’entitats de la Festa de la Tardor és el lema d'enguany. Des de la comissió vam vetllar per proporcionar un espai de debat de qualitat i en un procés de reflexió-deliberació-votació les entitats van decidir entre diverses opcions proposades per elles mateixes tornar a tractar un tema punyent que afecta la vida a la ciutat, recuperant així el seu caràcter reivindicatiu i propositiu; un paper crucial de la societat civil en societats amb bona salut democràtica.

Així doncs, crec que un any més la Festa de Tardor torna a demostrar que el teixit associatiu de la ciutat està ben viu i té molt a dir sobre el futur de Sant Cugat. I per aquest motiu cal treballar per seguir-lo enfortint, revifant la festa, generant sinergies i re-empoderant-nos recuperant la reivindicació.

Julià Mestieri, membre de la comissió de Gitanes i de Cal Temerari

Notícies relacionades