Regalem-nos un Sant Jordi transformador

Un any més es torna a acostar Sant Jordi, el pròxim dia 23 d'abril estaran els carrers plens de roses i llibres. Una tradició bonica, un dia de consum assegurat o el dia dels enamorats català, depèn de qui li preguntis.

Com pràcticament totes les tradicions que vénen d'una altra època Sant Jordi és una tradició masclista. Regalar roses a les dones i llibres als homes és quelcom ben estrany, als homes no els hi agraden les flors? O és que tots tenim al·lèrgia? Les dones no llegeixen? No els hi interessa cultivar-se? Per sort, avui en dia, comença a caure pel seu propi pes. Si no et pots resistir de fer el regal 'que toca', sempre pots optar per regalar ambdós, un llibre i una rosa, a qui sigui.

Dit això, que era obligatori, voldria reflexionar sobre el que em sembla una bogeria. Quin sentit té que durant un dia comprem cada un una o vàries roses? Hauríem de pensar amb la salvatjada ecològica que és. Potser no ho és més que moltes altres, però l'exportació massiva de roses de països del nord d'Europa per fer-ne un consum desenfrenat un dia amb tots els costos ambientals que té ens hauria de donar que pensar. Realment són d'aquestes tradicions que s'han pogut generalitzar al nivell actual gràcies a la globalització, la sobreexplotació del medi i una lògica que subordina la vida als beneficis. Realment volem participar-ne? Pensem-hi.

Finalment, però no per això menys important, vull parlar dels llibres. Hi ha molts tipus de llibres. Cal tenir en compte que és el dia més fort de l'any per les llibreries de casa nostra, i per tant, quan han de seleccionar quins llibres posen a la paradeta, asseguren l'aposta. Així doncs, passejant per les paradetes de llibres serà fàcil trobar novel·la best-seller, llibres de receptes i alguns autors coneguts, vaja, el que més es ven. Ara bé, potser podem aprofitar que ens gastarem diners en llibres per pensar abans què volem regalar. No per tothom la lectura fa la mateixa funció, alguns llegeixen per aprendre i reflexionar, altres per evadir-se. Com tot element cultural de consum, els llibres poden ser perpetuadors de les relacions de poder, per exemple normalitzant-les, o poden donar elements per pensar com viure més lliures. Des d'aquí vull invitar a dedicar uns minuts abans d'anar a una paradeta a 'buscar' un llibre per pensar quin tipus de llibre volem regalar(-nos). Pregunteu als i les llibreteres, segur que tenen bones recomanacions. També podeu buscar per editorials i projectes directament enfocats a tractar temes des d'una perspectiva transformadora, en tenen a totes les llibreries, i si voleu una bona selecció podeu venir a la parada de Cal Temerari on en tindrem per als més menuts, adolescents i adults. Us hi esperem!

Julià Mestieri, membre de la Comissió de Gitanes i de Cal Temerari

Notícies relacionades