Qui es mou no surt a la foto

S’acosta Nadal. S’acosta la festa major d’hivern. S’acosta el Quinto de la nostra ciutat.

Si el Nadal és per retrobar-se amb la família, el Quinto de Nadal és on retrobar-se amb els amics. Aquells que han hagut de marxar fora per poder treballar, els del cole amb els que has perdut el contacte, i amb els de cada dia per fer unes partides.

Desenes de milers de persones passen per la carpa de l’Envelat durant el Quinto. El que segurament no sap tothom és prop d’una desena de persones porta treballant per organitzar-lo des de l’inici del curs. Pensant noves idees, comptant quants centenars de quilos guixes calen, coordinant les activitats als barris, etc. la feina incansable dels voluntaris i voluntàries de les entitats de la ciutat que fan que Sant Cugat sigui un poble viu, alegre i també combatiu.

Però com no, un acte tan important necessita una foto. Una roda de premsa plena de cares somrients congratulant-se de la feina que fan altres.

I és que per les entitats participar d'espais i projectes de ciutat com l’Envelat de Nadal és alhora una necessitat i anar a contrapeu. Projectes que amb diners de tots i totes vertebren els espais de trobada i socialització, desenvolupa projectes culturals i educatius com el Nadal a l’envelat són necessaris. I certament és el lloc idoni per ubicar-hi un punt de trobada i festa tant important i massiu com el Quinto.

Però és que anem a contrapeu. Que queda darrere les paraules del polític de torn quan diu “ens congratulem de comptar amb entitats tant activesˮ, “ens felicitem per haver pogut establir una bona col·laboracióˮ. Però és que tot plegat ja hi és, i no depèn pas de qui ocupi quin càrrec. Depèn de la feina dura i voluntària, de l’experiència acumulada durant anys i les ganes de seguir. Ganes no per sortir a cap foto, sinó ganes de que des del poble construïm espais pel poble. Però al posar-hi veu, volgudament o no, es patrimonializa la feina d’altri. I malauradament sempre desvirtua el sentit de l’esforç que es fa.

Julià Mestieri, membre de la Comissió de Gitanes i de Cal Temerari

Notícies relacionades