Cal Temerari: un llarg camí recorregut en pocs anys

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Setembre del 2021, fa 6 anys que es va inaugurar Cal Temerari, i quasi 8 que un grupet de xalats i xalades vam començar a incubar la idea. El projecte en si, però també l’entorn i el context, ha canviat molt. També les persones que en formen part.

Massa vegades sento que molta de la història que explica per què les coses són com són ara es va perdent; substituint-se per judicis o pre-concepcions, raonaments a posteriori. Em sembla bé que cadascun faci el que vulgui, faltaria més, però em sap greu que sigui perquè no és possible accedir a la informació i més d’un sigui víctima del joc del telèfon espatllat.

Aquest és el primer escrit d’una sèrie de 15 d’articles sobre Cal Temerari. En els escrits que segueixen a aquest, intento explicar una mica la història del sorgiment del projecte i el context en que surt, per poder entendre com és i com ha evolucionat.

Vull destacar que molts dels plantejaments i reflexions que van donar forma a Cal Temerari tal com és els hi passa el mateix que a la història en si. Crec que Cal Temerari ha d’evolucionar i ser el que les persones que hi participin decideixin, no crec que pugui ser d’una altra manera, però moltes vegades sento que hi ha molt d’anàlisi que vam fer al seu moment i que ja no forma part del sentir col·lectiu. Si ha de ser així, que sigui per tenir activament una opinió diferent, però no perquè és impossible accedir a la informació. Per això, també afegeixo algun element d’anàlisi, de reflexió i d’autocrítica, fruit de tants anys de tanta implicació que, al meu entendre, permeten comprendre Cal Temerari i el seu projecte polític i social.

Vull remarcar ‘al meu entendre’, doncs com tot cronista sóc parcial i estic situat en una posició, i més val dir-ho que enganyar-nos a tots intentant fer veure que no és així. Tot el que ve escrit són opinions personals, sorgides de debats col·lectius, però personals. Des de batalletes i anècdotes fins a consideracions polítiques, la idea de què hauria de ser Cal Temerari, fins a les relacions de causalitat entre fets i accions que s’han anat donant. Són judicis personals, no pretenc dir que siguin veritats universals.

Crec que a part de l'efemèride dels 6 anys, s’està tancant un cicle intern que es va obrir amb la refundació de Cal Temerari d’ara fa 3 anys que va transformar absolutament el funcionament intern i que ara toca prendre decisions importants del projecte. Seré honest i diré que em considero amb la responsabilitat que la informació que compartiré serveixi per donar context i ajudar a prendre les millors decisions possibles a aquest grup increïble de persones que ha mogut i mou Cal Temerari.

Així mateix, molt del contingut d’aquesta sèrie d’articles forma part també del que al llarg dels anys hem explicat a qui ens preguntava, des de periodistes, investigadors socials o col·lectius iniciant projectes semblants. També per ells és important que quedi accessible.

Julià Mestieri, fundador i expresident de Cal Temerari

Notícies relacionades