La Xesca s’enfronta al desallotjament del casal

Foto: la Xesca

El judici per l’ocupació dels baixos de l’edifici de la cruïlla entre l’avinguda Cerdanyola i el carrer Borrell ha arribat al seu final amb una ordre de desallotjament per al proper dijous. El casal jove ocupat i autogestionat la Xesca s’enfronta així al que pot ser un fi d’etapa tot i que, com van advertir en l’acte d’inici de curs del CDR, el desallotjament en cap cas serà la fi del projecte ja que l’assemblea seguirà activa.

El casal va ser ocupat a finals de l’agost del 2016 i encara resta actiu, havent esdevingut una entitat més del barri del Monestir ja que no només organitza les seves pròpies activitats sinó que treballa conjuntament amb el veïnat a través de la Xarxa de barri. És per això que la seva presència a esdeveniments diversos i a la Festa Major del Monestir-Sant Francesc ja no sobta els veïns i ha servit per esborrar bona part de les crítiques que havien rebut durant els primers mesos d’ocupació.

L’immoble, propietat de la immobiliària Solvia, portava anys abandonat. Tot i això, l’empresa va decidir emprendre un procés judicial per tal de forçar el desallotjament. Segons el director de Promoció i Desenvolupament de la immobiliària, Francisco Pérez, en una entrevista en el marc d’unes jornades de Sant Cugat Empresarial a l’estiu del 2018, ja s’havia convocat un concurs d’arquitectes per “fer una proposta per actuar en l’edificiˮ.

Des del 2017, l’assemblea del casal adverteix que el desallotjament era possible i, en el moment que acabés el procés judicial, podia esdevenir imminent. Això els va portar a fer accions de protesta, com ara l’ocupació simbòlica d’una sucursal del Banc Sabadell. Sota la campanya Okupem l’abdurd! han intentat visibilitzar la incoherència de tenir immobles sense ús mentre la problemàtica de l’habitatge i la manca d’espais per al jovent es manté a la ciutat, el que no només suposa una crítica a Solvia sinó al mateix capitalisme.

Davant el desallotjament, la Xesca manté el contacte amb la defensa en el marc judicial i crida a la resistència. Aprofitant el tercer aniversari del casal, dijous durant tot el dia se celebrarà una jornada de celebració i resistència davant el possible desallotjament. Començaran a dos quarts de 10 del matí i preveuen tenir concerts, xerrades i altres tipus d’activitats.

Lluny dels debats de l’arrencada

Tot i que amb els anys la Xesca ha aconseguit marcar agenda pròpia, els primers mesos de l’ocupació es va topar amb l’oposició del govern municipal, llavors capitanejat per Mercè Conesa (CiU). L’Ajuntament assegurava que l’edifici tenia problemes d’aluminosi i convidava els ocupant a deixar-lo. El llavors president del Consell de Barri del Centre-Est, Ferran Villaseñor (ERC-MES), va convidar la Xesca a centrar esforços en el procés participatiu del Pla Estratègic de Barri coincidint amb l’anàlisi de manca d’espais.

Aquestes acusacions van forçar el casal a buscar veus expertes que desmentissin el perill. Conscients del mal estat d’una part de l’edifici, van decidir només fer ús dels baixos de la cruïlla i tenir cura de la resta de l’edifici per evitar que l’aluminosi, que afectava sobretot a la coberta, no s’agreugés. Després de l’intercanvi de parers dels primers mesos, l’Ajuntament es va desmarcar de la polèmica i va deixar que el procés judicial prosseguís.

Notícies relacionades