La Xesca reivindica l’ocupació del casal davant el desallotjament imminent

Foto: Patrícia Gotarda

El judici al qual es van enfrontar els activistes de La Xesca, el casal jove ocupat i autogestionat de l’avinguda Cerdanyola, va donar la raó a Solvia, immobiliària del Banc Sabadell, perquè tard o d’hora es produeixi el desallotjament. De moment no hi ha data concreta, ni tampoc saben si els desallotjaran sense avisar del dia i hora concrets, però saben que el desallotjament és l’únic futur possible. De fet, Patrícia Gotarda, portaveu del col·lectiu, considera que “la data arribarà aviat”.

Mentrestant, però, segueixen impulsant la campanya Okupem l’absurd, per denunciar “les dinàmiques del capitalisme” per les quals hi ha gent i projectes sense espai mentre entitats bancàries acumulen estoc immobiliari en desús. La crida, però, se suma al proper desallotjament i per això pren especial sentit. “Així i tot ja teníem previst assenyalar el Banc Sabadell, el govern i el PDECAT pel paper que han jugat en el cas de La Xesca”, explica Gotarda.

En el marc de la campanya, una vintena de persones s’han concentrar dimecres al matí al davant de la sucursal del Banc Sabadell a la plaça d’Octavià amb una pancarta amb el lema “contra l’especulació del Banc Sabadell, okupem l’absurd!”. La concentració ha estat breu i acompanyada de diversos policies, que al final de l’acte han identificat a una de les concentrades, fet que ha criticat La Xesca a través de les xarxes socials.

Identifiquen una companya a la sortida de la concentració!! No saben que si ens toquen a una ens toquen a totes! #OkupemLabsurd

— La Xesca (@La_Xesca) 11 de mayo de 2017

En el marc de la concentració s’ha tornat a llegir el manifest que ja van fer servir en la concentració del 3 d’abril en què critiquen el procés judicial, el posicionament de l’Ajuntament davant l’ocupació de l’edifici de l’avinguda Cerdanyola i el paper que ha jugat Solvia com a denunciant. “És absurd que hi hagin edificis buits i projectes sense espais”, critica el text.

L’ocupació del casal jove es va donar a conèixer a finals del passat agost, just coincidint amb l’inici del curs polític municipal. Des de bon principi el govern es va mostrar reaci a l’ocupació. L’equip de Mercè Conesa va advertir que l’edifici tenia afectacions d’aluminosi que podien afectar a la seguretat dels ocupes, fet que tant els joves com posteriorment tècnics municipals van relativitzar ja que, tot i haver part afectada, no representa un perill imminent.

Els activistes també van criticar que l’Ajuntament els va boicotejar un dels actes que havien organitzat. Si bé, el consistori no tenia més capacitat d’incidència i tot depenia de la denúncia de Solvia, que per via penal va quedar arxivada però per via civil acabarà suposant el desallotjament de l’espai. Davant la denúncia, els joves van fer una ocupació simbòlica de la sucursal del Banc Sabadell al febrer. La campanya d’Okupem l’absurd també els ha servit per recollit suports davant el possible desallotjament amb diversos polítics i activistes locals però també de fora com l’exdiputat David Fernández.

Notícies relacionades