La Xesca pren forma i s'obre al públic

Presentació del projecte durant la inauguració de La Xesca. Fotos: Jordi Pascual

Per un dia a La Xesca els activistes descansen de les preocupacions per un possible desallotjament i pel rebuig explícit de l'ocupació rebut per alguns partits. Fa just una setmana que van fer pública la creació d'un espai autogestionat per al jovent de la ciutat, uns dies que han dedicat a condicionar la planta baixa del local ubicat a la cruïlla del carrer Borrell i l'avinguda Cerdanyola. Res comparat amb els mesos de treball secret per preparar la moguda, entre d'altres, per assegurar-se que l'edifici està en bon estat, a diferència del que ha dit l'Ajuntament.

Amb la denuncia arxivada, arriba un moment de força simbòlica importantíssima, fer la inauguració; un pas que dóna un plus a La Xesca. Ara, si desallotgen, estan desmuntant un espai ja viu. La inauguració dura gairebé tot el 3 de setembre. Encara a falta d'una bona mà de pintura i amb cables mig penjant, els joves que han impulsat el casal prefereixen arribar al dia clau amb molts detalls per ultimar perquè els veïns se n'adonen de què significa ocupar els baixos de l'edifici.

L'espai ha estat guarnit per les aportacions voluntàries. Alguns sofàs, llibres que s'han ubicat en una nova prestatgeria que han fet aprofitant el buit de la paret. Han improvisat una barra ajuntant taules, una zona infantil amb una catifa amb forma de trencaclosques i una caseta de tela. L'accés al pati i les plantes superiors estan tancats i els joves centren esforços a una planta baixa ben àmplia. Feina encara els en queda, arreglar el lavabo, per exemple.

Però, malgrat tot, el local ja està visitable. Ventilador per suportar la calor, unes taules a l'entrada, fotografies amb un cartell per sumar-s'hi a la reivindicació – “Jo també dono suport a La Xesca” i cap a Twitter – i la porta oberta de bat a bat. Tot preparat per fer el pas, de projecte a realitat.

Som anticapitalistes perquè estem en contra del benefici econòmic sobre la via, feministes perquè volem trencar amb el sistema d'opressió de gènere i volem l'autogestió perquè no volem imposicions d'institucions, privats ni el sistema econòmic.

A les quatre de la tarda, quan molts dels impulsors i curiosos descansen després d'un matí de ballar swing, fer-se un vermut i un bon dinar, comencen a arribar veïns i suports per escoltar la presentació del projecte. Dues activistes fan de cara visible de La Xesca durant 10 minuts, però sense oblidar el treball col·lectiu que implica. Davant de desenes de persones, animen a participar a l'assemblea del casal – en breu anunciaran un dia i hora setmanal – i a fer propostes i aportacions altruistes. Els seus motius polítics són la manca d'espais per al jovent, “el cementiri immobiliari” que al seu parer té Sant Cugat i l'aposta per l'autogestió.

A la presentació també s'apropen polítics municipals. Núria Gibert i Ignasi Bea com a representants de la CUP, el partit que més explícitament ha donat suport a La Xesca conjuntament amb ICV-EUiA. Els ecosocialistes no poden passar pel casal però el seu regidor Ramon Gutiérrez incideix a través de les xarxes en el seu suport. També hi acudeixen representants de les JERC com Èric Gómez o Lluc Cahís, tot i que la seva formació no ha donat suport tan explícit, entenen i comparteixen la reivindicació de la manca d'espais mentre Ferran Villaseñor, regidor d'ERC-MES i president del Consell de Barri del Centre-Est, coordina el Pla de Millora del barri del Monestir i Sant Francesc.

Però durant els darrers dies, són polítics de tots els colors els que s'han passat per La Xesca per preguntar i interessar-se. De tots els partits amb representació a excepció del Partit Demòcrata Català (PDC), encara com a Convergència en el grup municipal, i el PP, segons expliquen alguns activistes amb els quals ha pogut parlar elCugatenc. Ara, entre les crítiques i felicitacions rebudes, es disposen a construir.

L'adequació de l'espai

En qüestió de dies, els activistes s'han dedicat a fer una primera adaptació de l'espai. elCugatenc ha pres aquestes imatges comparatives, les primeres del 31 d'agost i les segones de la inauguració, el dia 3.

Notícies relacionades