Conesa insta als ocupants de La Xesca a marxar per motius de seguretat

per Xavier Boix

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Atenció als mitjans del govern i el president del Consell de Barri: Damià Calvet, Ferran Villaseñor, Mercè Conesa i Carmela Fortuny. Foto: Xavier Boix

La primera compareixença pública de l’alcaldessa Mercè Conesa en aquest nou curs polític ha estat per instar al col·lectiu de joves ocupants del nou espai La Xesca a desallotjar aquest per motius de seguretat. Ha estat després de reunir-se amb les associacions de veïns del barri de Sant Francesc-Monestir, la que porta el seu nom i la del Centre-Est. També ha segut el govern municipal amb representants del col·lectiu de La Xesca perquè aquestes s’han presentat a l’Ajuntament en saber que hi havia una reunió per parlar sobre l’assumpte.

6 anys amb problemes de seguretat a l’edifici

Segons han afirmat tant els representants veïnals com l’equip de govern, acompanyat pel president del Consell de Barri, Ferran Villaseñor, l’edifici ocupat a la cantonada d’avinguda de Cerdanyola i carrer Borrell pateix de greus problemes estructurals, encara que “no hi ha perill d’esfondrament imminent” de la part on hi ha els ocupants.

Des que hi va haver l’incendi al taller del concessionari d’automòbils el 2010 que l’Ajuntament, segons les seves asseveracions doncs no s’ha mostrat cap document als mitjans, va fer un primer informe tècnic segons el qual s’havia d’enderrocar la nau i impermeabilitzar l’estructura de l’edifici d’habitatges. Des d’aquell any es van fer anualment ordres d’execució que no es van obeir per part dels antics propietaris. L’any passat, sent propietat de Solvia, empresa immobiliària del Banc de Sabadell, es va tornar a instar a l’execució i el passat 22 i 29 de juliol el nou propietari va demanar llicència per enderrocar la totalitat de la finca amb la previsió de construir una promoció d’habitatge.

Des del 2010 es van fer anualment ordres d’execució que no es van obeir per part dels antics propietaris

En aquests moments l’assumpte està en mans de l’Ajuntament que, per un costat, ha de tramitar les llicències i assegurar-se de que no hi ha situacions d’inseguretat a l’edifici. Segons els representants veïnals “era el pitjor lloc del barri per realitzar aquesta acció”. Leonor Gómez s’ha mostrat preocupada per la situació d’inseguretat que hi ha a la finca i les conseqüències que es podrien esdevenir si passés quelcom amb gent a dins.

Segons els representants veïnals “era el pitjor lloc del barri per realitzar aquesta acció”

Per part del col·lectiu de La Xesca s’ha argumentat que estaven informats des del primer moment de la “versió municipal” però que també compten amb gent coneixedora de la qüestió que abans d’ocupar l’espai el van examinar i no hi van veure aquests riscs. Davant del posicionament del govern municipal demanaran un informe tècnic per poder confirmar les primeres apreciacions.

Sobre el què i el qui

En la seva intervenció, Conesa va manifestar que l’Ajuntament havia de vetllar “per la convivència, que en principi estava assegurada després de parlar amb veïns i ocupants, l’interès general, centrat en garantir que cap de les persones que pugui assistir a activitats obertes de La Xesca estigui en perill i la seguretat de l’immoble, doncs l’Ajuntament podria, en cas d’accident, ser-ne el responsable civil”. Alguns representants del govern municipal com Damià Calvet i Carmela Fortuny així com Ferran Villaseñor, haurien visitat l’espai per intercanviar parers amb els ocupants.

Per Ferran Villaseñor però “no es tracta tant del què sinó del com i el qui” i en aquest sentit manifestà que al marge de l’acord amb el mètode “convidava al col·lectiu a participar en el procés participatiu del Pla Estratègic del barri, centrant allà les energies”. Segons Villaseñor, és una evidència la manca d’espais públics al barri i per aquest motiu s’està portant a terme aquest procés. També les entitats veïnals van aprofundir en aquesta qüestió ja que segons elles “fa més de vint anys que ens preocupem per aquesta qüestió i no voldríem que ara que hem aconseguit parlar-ne de forma seriosa aquesta ocupació desviï l’atenció”.

El col·lectiu de La Xesca expressa la seva intenció que el Casal de Joves sigui també un espai pel barri i les seves entitats perquè hi puguin fer activitats, “estem oberts a tothom i participarem en el consell de barri”

A pregunta d’elCugatenc sobre si entenien que les demandes del col·lectiu La Xesca eren més sobre la manca d’equipaments al barri o pel jovent de la ciutat, la tinent d’alcalde Fortuny ha expressat que hi ha molta oferta d’espais adreçats al jovent tant al Casal Torreblanca, com a Mira-sol i properament a La Floresta, “el problema és el model de gestió, que pel col·lectiu ha ser d’autogestió i nosaltres no hi estem d’acord”. Per a les portaveus del col·lectiu la diagnosi no és la mateixa i com a exemple han ressaltat el fet que en aquests moments el Casal de Joves de Torreblanca ja no és només per a joves. Tot i així expressen la seva intenció que el Casal de Joves La Xesca sigui també un espai per al barri i les seves entitats perquè hi puguin fer activitats, “estem oberts a tothom i participarem en el consell de barri”.

La propietat actual ja ha denunciat l’ocupació aquest dilluns, segons van confirmar el govern municipal després de rebre una instància amb la denúncia. Aquest proper cap de setmana a La Xesca tenen intenció de fer una festa per iniciar l’activitat i des de l’equip de govern es plantejà que “gestionant el conflicte governant per a tothom” requeriran formalment als ocupants que desallotgin l’espai perquè quedi clar que l’Ajuntament ha actuat davant el que per ells és un risc important en activitats de concurrència pública.

En la imatge del centre: Serrano, Gómez i Ares representant a les entitats veïnals. Foto: Xavier Boix

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article