Un govern desconstruït a un any de les eleccions

Perdó per la insistència però potser la sorpresa de tindre dos consellers santcugatencs no ens permet acabar de veure què significa tot això per al PDECAT i per al govern municipal. La moció de censura reeixida al Congrés tampoc ha ajudat, deixant-nos aigües mogudes en les tres principals esferes de la política institucional: l’estatal, la nacional i la municipal. Amb la marxa de Damià Calvet cap a la conselleria de Territori i Sostenibilitat el govern perd un dels seus principals valors polítics, tant per la forma de gestió que ha demostrat el ja extinent d’alcalde com pel valor de les dues àrees que capitanejada, Urbanisme i Economia.

Si només es tractara d’aquest canvi, potser no caldria posar-se les mans al cap; tot i la necessària reestructuració del govern i l’entrada d’un nou regidor que es quedarà a la bancada opositora, debilitant encara més l’equip de Conesa, que ja no li val l’estratègia de buscar abstencions i vots favorables entre el PSC i el regidor no adscrit, tal com els ha criticat part de l’oposició. La qüestió és que aquest és només el primer dels canvis que se’ns poden vindre a sobre.

Els rumors –que no ho són tant– de la marxa de Conesa cap al port de Barcelona es poden confirmar en qüestió de 15 dies, provocant un nou daltabaix al govern: canvi d’alcaldia, possible redistribució de carteres, entrada segons la llista electoral de Sílvia Solanellas i, llavors, buscar substituta per a ella com a presidenta de la Fundació Sant Cugat Actiu. I, ja posats, tot apunta que la constitució del govern de la Generalitat també ens pot afectar perdent un dels càrrecs de confiança –de moment no se’n poden donar més detalls–, deixant-nos un terratrèmol tant en la part política com en la gerencial.

Tenim un regidor que ha d’assumir de sobte una àrea complexíssima i un altre que, després d’haver-se apartat de les tasques de govern, torna per a salvar els mobles en l’àrea d’Economia. És un govern desconstruït a només un any de les eleccions. I si la resta de possibles canvis es confirmen, l’equip de Conesa –que llavors ja serà de Fortuny– haurà de posar-se a lloc i demostrar el que han dit fins el moment, que és un equip molt preparat i no només unes quantes figures punteres i molts altres que en van a remolc en les àrees menys complexes.

Si això ens preocupa a tots a nivell de governança municipal, més encara ho ha de fer a can PDECAT, rebutjats per Demòcrates de cara als comicis del 2019 i amb Conesa no disposada a tornar a ser alcaldessa just en una recta final cap a les eleccions difícil tant per les dinàmiques electorals demostrades en altres eleccions com per assumptes clau de desgast –habitatge, seguretat i corrupció, destacaria especialment–. De la seua agilitat i, sobretot, de l’agilitat dels altres d’aprofitar el moment al seu favor dependrà que tots els moviments d’aquests dies siguen una hecatombe pdecatera o un simple tràmit.

Jordi Pascual, periodista i cap de redacció d'elCugatenc

 

Notícies relacionades