El primer rocòdrom homologat es construeix a l'escola Joan Maragall

Fotografies: AMPA col·legi Joan Maragall

L’escola Joan Maragall es converteix en la primera escola pública en instal·lar un rocòdrom homologat a una part del pati dels mitjans. Un projecte engegat des de l’AMPA de l’escola i presentat a la junta i a la direcció, com un projecte innovador per a l'educació física i per ser una alternativa lúdica a l'hora del pati, per tal de trencar amb el monopoli del futbol.

Durant els últims anys, l'AMPA i la direcció de l'escola Joan Maragall han treballat conjuntament amb molts projectes innovadors, com per exemple, un nou laboratori, diferents ambients d'aprenentatge i formació en projectes, entre altres, quan es van adonar que “el pati no havia sofert cap canvi ni modificació des de feia molts anys i que el lleure també ha evolucionat”, explica Aitana Tula, impulsora del projecte del rocòdrom, que afegeix que, per aquest motiu, s’ha creat la comissió de Pati, que queda inaugurada amb la creació del rocòdrom.

Una de les primeres coses que es va fer al crear la comissió, segons explica Tula, va ser anar a l’hora del pati a preguntar als nens què és el que volien, “ens deien que volien porteries noves a la vegada que escalaven per la reixa que els separa del carrer. Va ser com molt evident mirar la possibilitat de construir un rocòdrom on poguessin escalar per trencar una mica amb el monopoli del futbol al pati”, diu Tula.

L’empresa Gecko Walls ha estat l’encarregada d’instal·lar el rocòdrom horitzontal de 7 metres d'ample i 2,8 d'alçada. Una empresa dedicada a la comercialització de projectes d’estructures d’escalada, rocòdroms i búlders per a les llars d’infants així com, instituts de Catalunya, amb la intenció de complementar l’assignatura d’Educació Física i oferir una nova activitat extraescolar i lúdica. Implantar l’escalada esportiva en l’àmbit educatiu a Catalunya està agafant força en els darrers mesos, l’escola Mossèn Cinto Verdaguer de Rubí també ha començat l’any amb la construcció d’un rocòdrom per part de la mateixa empresa.

Però abans de la instal·lació de les presses, es va realitzar un concurs en què van participar pares i mares, infants, monitors i la direcció de l'escola per tal de decidir quin mural es pintava, donant com a guanyador un dibuix inspirat en l'obra de l'artista Keith Haring, conegut per la típica iconografia dels seus senzills dibuixos en què combina animals i persones ballant.

Un cop decidit el disseny, diferents pares voluntaris de l’escola van ajudar en la realització del dibuix el passat mes de desembre, perquè després de la tornada de les festes de Nadal, els nens i nenes del Joan Maragall poguessin gaudir d’un nou espai de joc i esport al pati.

Segons Tula, els diferents beneficis de l’escalada esportiva tant a nivell de concentració, psicomotricitat, estimulació, companyerisme i superació de dificultats, com de millorar de les condicions físiques en nens petits, de 5 i 8 anys, per mitjà del joc i en pre-adolescents, de 9 a 14 anys, per mitjà de la pràctica d’esport, per tal de tonificar els músculs de tot el cos, desenvolupar una major resistència i força i millora la flexibilitat, la coordinació i l’equilibri. A més, Tula assenyala que, des del punt de vista psicològic, l’escalada ajuda a l’autosuperació, motivació i reforça l’autoestima.

Des de l’AMPA expliquen que ara que hi ha una connexió tant bona amb la direcció, volen portar a terme diferents projectes. A més, a la llarga es preveu posar més presses perquè asseguren que els nens es passen més estona fent cua que escalant.

Notícies relacionades