Les escoles Pi d'en Xandri i Collserola estalvien 22.084€ en accions per reduir el consum

Presentació dels resultats d'Euronet 50/50 al Pi d'en Xandri. Foto: Jordi Pascual

Després de tres anys dedicats reduir la quantitat d'aigua, llum i gas consumides a les escoles públiques Pi d'en Xandri i Collserola, els centres han donat a conèixer als seus alumnes, com a principals implicats, la suma total de l'estalvi, 11.308 i 10.776€ respectivament. Uns diners que es partiran en dos, la meitat per a l'Ajuntament i la meitat perquè es puguin fer actuacions a les instal·lacions educatives.

L'estalvi s'ha fet en el marc del programa Euronet 50/50 amb fons europeus i el suport de la Diputació de Barcelona. Es tracta d'una actuació de tres anys en els quals els professors animen els alumnes a fer propostes en benefici del medi ambient i el consum eficient. S'hi fan activitats concretes com setmanes culturals dedicades a evitar el malbaratament, s'hi trien ecoguies (una mena de coordinadors del programa a cada classe), s'estudien i s'apliquen les propostes fetes pels estudiants.

Tot plegat implica una fase d'anàlisi prèvia i una posterior coordinació de totes les persones que fan ús de les instal·lacions de l'escola; alumnes, professors, conserges, personal de neteja... Entre les accions hi ha el consum adequat d'aigua al menjador escolar, la instal·lació de regletes per evitar deixar aparells en stand by o l'adequació de la roba a cada època de l'any per tal d'evitar tenir la calefacció alta.

En termes no econòmics, l'Escola Collserola ha estalviat 81.397'29 Kwh des del 2013 fins ara, unes 35'1 tones de diòxid de carboni. Al Pi d'en Xandri l'estalvi encara ha estat major amb 124.233'21 Kwh, unes 30'44 tones de CO2. En el següent gràfic es pot veure l'evolució de l'estalvi d'electricitat i gas en ambdós centres.

El Pi d'en Xandri va fer una presentació pública dels resultats davant de tots els alumnes el divendres 17 de juny al matí. Els ecoguies de cada curs i la directora del projecte, Montse Roselló, van explicar que l'estalvi d'electricitat és significatiu perquè la suma total dels tres anys equival a la llum gastada durant un any. Comparativament, l'estalvi dels 800 metres cúbics d'aigua que han aconseguit equival a la piscina gran de la ZEM Rambla del Celler.

Bernat Pallàs, alumne de sisè de primària i ecoguia del seu curs, explica que Euronet 50/50 ha estat “una forma lúdica d'estalvi i passar-ho bé”. Diu, a més, que és una experiència que permet portar les lògiques mediambientalment responsables a casa perquè no es quedin només a l'escola. Tot i que aquest curs deixa el centre per passar a l'institut, es mostra satisfet dels diners recollits i que el Pi d'en Xandri els reinverteixi en més estalvi, com uns dipòsits on s'abocarà l'aigua que sobri del menjador escolar per tal de reaprofitar-la per a altres usos.

Roselló es mostra sorpresa per la gran quantitat de diners estalviats gràcies a les mesures. Anuncia que l'escola continuarà promovent l'estalvi amb un nou programa que crea l'Ajuntament, ja que Euronet 50/50 no continua. Reivindica que tan important és fomentar l'estalvi al centre educatiu com fer que els nens tinguin consciència perquè a casa i en la seva vida tinguin una visió ambientalment responsable.

Notícies relacionades