El Consell d’Infants insta a redissenyar les línies d’autobús i ampliar els carrils bici

Foto: Jordi Pascual

La cloenda del curs del Consell d’Infants, l’òrgan de participació per als nens i nenes de les escoles de primària públiques, concertades i privades de la ciutat, ha servit, com cada any, per recollir les reflexions i conclusions que han fet des de la constitució al novembre passat. Aquesta vegada, amb la mobilitat com a tema a treballar, els infants de la ciutat han demanat estudiar la implementació de nous carrils bici i un nou sistema de rutes de l’autobús urbà, una proposta que arriba just quan acaba la concessió i, per tant, cal fer un nou concurs públic que dependrà de l’Àrea Metropolitana.

Així mateix, el Consell d’Infants demana a l’Ajuntament fer més accions que fomentin l’ús del transport públic i donar a conèixer la normativa que regula l’ús de patinets elèctrics a la ciutat. Per tal d’accedir als coneixements necessaris per fer aquestes propostes, els infants han estat acompanyats per professorat i personal tècnic de l’Ajuntament. És per això que han agraït les activitats realitzades i haver estat escoltats.

Entre les accions per reflexionar d’aquests afers destaca la realització d’una enquesta entre els alumnes de primària. Amb aquesta activitat, els alumnes han pogut constatar que només un 14% dels infants viuen amb famílies que tenen com a mínim un patinet elèctric, que un 10% n’han presenciat accidents, que un 56% opta per prohibir-ne la circulació en alguns carrers de la ciutat i que un 80% creu que es poden introduir millores en la xarxa d’autobús, entre d’altres.

Així mateix, una de les activitats va consistir en fer un mateix recorregut amb transports diferents per comprovar quin és més eficient. Avui dia, segons aquesta prova de camp, el cotxe privat continua sent el transport més ràpid per moure’s per la ciutat tot i que no gaire lluny del ferrocarril i de la bicicleta –que queda en la tercera opció tot i que amb l’imprevist d’una punxada–. No gaire lluny de la bicicleta figura el patinet i, finalment, l’autobús urbà, per al qual demanen millores amb recorreguts menys llargs.

La proposta coincideix també amb les reivindicacions de la Plataforma pel Transport Públic, que, de fet, havien estat incorporades als programes de diversos partits per a les darreres eleccions municipals. En aquest cas es tracta d’indicacions que el govern ha de tenir en compte tot i que com a òrgan participatiu el Consell d’Infants no té caràcter vinculant i, de fet, té com a principal objectiu apropar la participació a la infància.

Per tal d’elaborar les conclusions, que han estat llegides pel conjunt d’integrants del Consell, s’han fet 8 sessions de treball amb una mirada sobre la mobilitat que havia de tenir en compte la sostenibilitat. Segons els integrants de l’òrgan, les sessions han servit per prendre consciència de la importància de la mobilitat.

Notícies relacionades