El Consell d'Infants treballarà l'assetjament escolar

Acte de constitució del Consell d'Infants. Fotos: Jordi Pascual

Amb el nou curs ben començat, el Consell d'Infants s'ha tornat a posar en marxa en un acte celebrat dimecres a la tarda a la Sala de Plens. Alumnes de cinquè i sisè de primària de 17 escoles públiques, privades i concertades de la ciutat han pres contacte, alguns per primer cop i altres per segon any consecutiu, en l'òrgan de participació que sempre proposa un tema de treball perquè els infants acabin fent propostes al respecte.

Amb dos representants per centre, els nens s'han pogut presentar davant dels representants polítics – ha acudit l'alcaldessa, Mercè Conesa; la regidora d'educació, Esther Salat, i la tinenta d'alcalde de polítiques de cicle de vida i regidora d'educació, universitat, ocupació i família, Susanna Pellicer, per part del govern i representants de la CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA, PSC i PP per part de l'oposició– i els pares. Tots ells han mostrat una gran predisposició per treballar en favor de la ciutat, fent propostes des de la visió dels nens.

En l'òrgan s'estrena l'escola Creanova. Els vicepresidents escollits pels propis infants són Teo Lentini, de l'Escola La Floresta, i Lucía Pradas, de l'Escola l'Olivera. Tots dos s'han sumat també a la crida dels seus companys de treballar plegats, tot i les diferències, per construir una ciutat millor. De fet, hi ha diferències clares ja que es troben nens de tot tipus de centres, des del col·legi jueu Sefardi Hatikva al catòlic i amb educació separada de nens i nenes La Farga passant, entre d'altres, per tots els centres públics de la ciutat.

A partir d'ara tots ells, acompanyats per monitors, hauran de treballar al voltant de l'assetjament escolar. Es tracta que ells mateixos analitzin si hi ha casos o no, a quines edats, per quins motius i, sobretot, que des de la perspectiva dels nens puguin plantejar accions per evitar-lo. Es tracta d'un encàrrec molt menys material que anys anteriors i que, a falta de veure quines són les propostes, aspira a tenir projectes derivats molt més similars a programes i estratègies que no inversions per a material físic.

L'acte ha servir, alhora, per conèixer quines conclusions havia tret el Consell d'Infants de l'any anterior, en què els nens havien de treballar al voltant del Parc de Collserola. Els infants han demanat una millora de l'accés des de la plaça del Rotary i el govern ha pres el compromís de millorar la vorera, el camí, la font i la pendent. Alhora, també diu que farà alguna espècie d'acció perquè ciclistes i vianants vagin amb més compte al camí de Can Borrell ja que, en ser un camí, no es pot instal·lar un carril bici tal com proposava el Consell.

El govern també ha anunciat que ubicarà sensors als accessos al parc per poder comptabilitzar el nombre de persones que el visiten i facilitarà una aplicació mòbil per saber recorreguts i l'afluència de gent. Des d'una vesant més educativa, es preparen materials que s'entregaran a les escoles amb camins pel Parc Natural. La neteja serà, però, l'acció que el govern no complirà de l'encàrrec dels infants ja que, segons Pellicer, és competència del parc tot i que alguns col·lectius així com el Consell de Barri de La Floresta a través dels diners de lliure disposició han plantejat neteges fetes per la ciutadania.

Conesa ha defensat la funció del Consell d'Infants no només perquè permet la implicació dels nens i que Sant Cugat tingui el segell d'UNICEF de Ciutat Amiga de la Infància, que recollirà dimarts a Santander, sinó perquè ha permès també fer accions emanades directament dels nens. Ho ha exemplificat amb la instal·lació de bancs i taules als parcs o la pista de gel que es col·loca cada Nadal al centre de la ciutat. Així mateix, també ha explicat que hi ha alguns projectes que són més cars o complexos i que el govern ha de desestimar, com la instal·lació d'una nòria a algun dels parcs.

Tant els membres del govern com de l'oposició han aprofitat l'avinentesa per dir que els nens que participen al Consell d'Infants tenen l'oportunitat d'intercanviar idees amb altres companys des del respecte mutu, el que els ha d'ensenyar a ser respectuosos i proposants alhora que negociadors i, per tant, a saber cedir. Del pas pel Consell d'Infants i potser després pel Consell de Joves 13/16, diuen, poden acabar sorgint servidor públics que en un futur acabin com a representants al Ple municipal.

Notícies relacionades